Νομιμοποιήθηκε στη Γαλλία, μετά από 213 (!) χρόνια, το παντελόνι για τις γυναίκες, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ. Ο νόμος που επιβλήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου του 1800 προέβλεπε ότι οι γυναίκες έπρεπε να πάρουν ειδική άδεια από την αστυνομία για να «ντυθούν αντρικά», αλλιώς οι αστυνομικές Αρχές του Παρισιού είχαν κάθε δικαίωμα να συλλαμβάνουν μία γυναίκα που φοράει παντελόνι -που θεωρείται επίσημα αντρικό ένδυμα. Η απαγόρευση τροποποιήθηκε το 1892 και το 1909 και έδινε το δικαίωμα να φορούν παντελόνι όσες γυναίκες οδηγούσαν ποδήλατο ή κρατούσαν τα γκέμια αλόγου. Εκτοτε τυπικά βρισκόταν σε ισχύ αλλά δεν εφαρμοζόταν ποτέ.

«Η διάταξη αυτή ήταν ασύμβατη με τις αρχές της ισότητας ανδρών και γυναικών, οι οποίες περιγράφονται στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας. Από αυτή την ασυμβατότητα απορρέει η ανεπιφύλακτη ακύρωση της διάταξης», τόνισε η Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ, υπουργός γυναικείων δικαιωμάτων της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι ο νόμος καταργήθηκε επισήμως από την 31η Ιανουαρίου 2013.
Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, οι επαναστάτες και οι επαναστάτριες φορούσαν μακριά μάλλινα παντελόνια, ενώ οι υποστηρικτές της βασιλείας τα πιο κοντά και εφαρμοστά αριστοκρατικά «κολάν» (culottes). Έτσι προέκυψε το κίνημα των «Αβράκωτων» (sans-culottes), ένας περιφρονητικός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι ευγενείς για τους επαναστάτες, που δεν ακολουθούσαν τον ιδιο ενδυματολογικό κώδικα με την «καθεστηκυία τάξη».
Η απαγόρευση, που ίσχυε μόνο για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, μπορεί να μην εφαρμοζόταν στην πράξη, ωστόσο η ακύρωσή της ήταν πάγιο αίτημα γαλλικών φεμινιστικών οργανώσεων.