Η καθιστική ζωή «φθείρει» την υγεία και σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη και το σπέρμα. Τα νέα ευρήματα έρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα περιορίζουν την ανδρική γονιμότητα κατά 50%. Αντίθετα, η ήπια άσκηση φάνηκε να την ενισχύει.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί επικέντρωναν την προσοχή τους στη χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων δρομέων, τριαθλητών και ποδηλατών. Τα αποτελέσματα εκείνα, όμως ενδεχομένως να οφείλονταν στις σκληρές σέλες, στα στενά ρούχα και στις εξαντλητικές προπονήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι συγκεκριμένοι αθλητές.

Αυτό, υποστηρίζουν οι αμερικανοί επιστήμονες, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της ήπιας άσκησης. Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι άνδρες που ακολουθούν ένα πιο δραστήριο μοτίβο ζωής έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, συγκριτικά με τις «πατατούλες του καναπέ» – όσους δηλαδή κάνουν καθιστική ζωή.

Τρέχοντας έρχεται η… γονιμότητα

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μελέτησαν 189 φοιτητές ηλικίας 18-22 ετών. Είδαν λοιπόν ότι όσοι από αυτούς ακολουθούσαν μιας μέτριας ή πιο έντονης μορφής άσκηση (π.χ. γρήγορο περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδηλασία, κολύμβηση) επί 15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είχαν, κατά μέσο όρο, 73% υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.Η ελαφριά άσκηση, πάλι, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στο σπέρμα.

Παρατήρησαν ακόμα, ότι όσοι βρίσκονταν καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόρασή τους επί 20 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 44% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων συγκριτικά με όσους παρακολουθούσαν πολύ λίγη τηλεόραση.

«Ο εντοπισμός παραγόντων που έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος είναι πραγματικά συναρπαστικός» εξηγεί η ερευνήτρια Οντρι Γκάσκινς.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο έσπευσε να σχολιάσει: «Αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την έκθεση του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά ένζυμα, αυξάνοντας έτσι τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων. Η αδράνεια πάλι έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες τα οποία συνδέονται με φτωχή παραγωγή σπερματοζωαρίων».

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine».