Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου καθώς τα συγκεκριμένα συμπληρώματα φαίνεται να αυξάνουν κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

Την προειδοποίηση απευθύνουν ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ μετά από παρακολούθηση της υγείας σχεδόν 390.000 ατόμων ηλικίας 50 ως 71 ετών επί 12 έτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA), οι άνδρες που λάμβαναν καθημερινά τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου σε μορφή συμπληρώματος αντιμετώπιζαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν τέτοιου είδους συμπληρώματα.

Επίδραση μόνο στους άνδρες;

«Ανακαλύψαμε ότι η λήψη ασβεστίου σε μορφή συμπληρώματος και όχι μέσω της διατροφής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια αλλά μόνο στους άνδρες και όχι στις γυναίκες» έγραψαν οι ερευνητές και προσέθεσαν: «Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με το αν υπάρχει πράγματι διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την ευρεία χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων είναι άκρως σημαντικό να εκτιμηθεί η επίδρασή τους γενικότερα στον οργανισμό, εκτός από την υγεία των οστών».

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της λήψης μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων ασβεστίου και θανάτου από καρδιοπάθεια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.