Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν με τεστ DNA πως το κρανίο που έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτεράς ανήκει όντως στον βασιλιά Ριχάρδο τον Γ΄. Ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνών, Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ ανακοίνωσε πως, ύστερα από σύγκριση που έκαναν στα λείψανα με το δείγμα DNA από δυο απόγονους του μονάρχη, «ο σκελετός είναι του Ριχάρδου, πέραν πάσης αμφιβολίας». Πλέον οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στην ψηφιακή αναδόμηση του προσώπου του άγγλου βασιλιά, με βάση το κρανίο του.
Στο σκελετό υπάρχουν ίχνη από 10 τραύματα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι στο κρανίο.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο σκελετός ταιριάζει με το σωματότυπο του βασιλιά, καθώς ο Ριχάρδος Γ’ έπασχε από οξεία σκολίωση. Το κρανίο έφερε κακώσεις στο κεφάλι, κάτι που συμφωνεί με τις ιστορικές αφηγήσεις για τον θάνατο του βασιλιά το 1485.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η γενετίστρια δρ. Τούρι Κινγκ, επιβεβαίωσε την ταυτοποίηση του DNA ανάμεσα σε γενετικό υλικίο των απογόνων της οικογένειας του Ριχάρδου Γ’ και στα οστά που βρέθηκαν.
Ο βασιλιάς ετάφη με μία απλή τελετή δίπλα σε εκκλησία στο κέντρο του Λέστερ, αλλά όταν η εκκλησία κατεδαφίστηκε τον 16ο αιώνα δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς τοποθεσίας της ταφής του.
Παρά το γεγονός αυτό, ομάδα ιστορικών ερεύνησε την περιοχή και τον Αύγουστο του 2012 άρχισε η ανασκαφή. Τα οστά βρέθηκαν μόλις λίγες ημέρες αργότερα.
Η διετής βασιλεία του Ριχάρδου Γ΄σήμανε το τέλος του λεγόμενου «Πολέμου των Ρόδων»- ενός εμφυλίου που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο από το 1455 μέχρι το 1485. Πήρε το όνομά του από τα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ.
Αρκετοί ιστορικοί λένε ότι ο θάνατος του Ριχάρδου Γ’ ήταν η τελευταία πράξη μίας ολόκληρης μεσαιωνικής εποχής.
Ο βασιλιάς ήταν 32 ετών όταν σκοτώθηκε στη μάχη του Μπόσγουορθ, το 1485.