Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα νέο φάρμακο το οποίο ελπίζουν ότι θα μπορεί να βάλει «φρένο» στη νόσο Αλτσχάιμερ προτού εκείνη «κλέψει» από τον ασθενή τις νοητικές ικανότητές του.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακο μείωσε κατά ένα τρίτο τις συσσωρευμένες πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της νευροεκφυλιστικής νόσου. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS ONE», η νέα θεραπεία διπλασίασε τον αριθμό νέων νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Στόχος η πρώιμη παρέμβαση

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Ντέιβιντ Ολσοπ δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θεωρούν πως τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι «πολύ ενθαρρυντικά». Όπως συγκεκριμένα είπε «πολλά άτομα τα οποία παρουσιάζουν ήπια προβλήματα μνήμης είναι πιθανό να νοσήσουν κάποια ημέρα με Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες του β-αμυλοειδούς αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν παρουσιαστούν συμπτώματα. Ο απώτερος στόχος είναι να χορηγούμε το φάρμακο σε φάση τέτοια ώστε να προλαμβάνονται οι περαιτέρω βλάβες του εγκεφάλου, σε φάση ώστε να μην είναι πολύ αργά για τον ασθενή».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι πλάκες του β-αμυλοειδούς που εναποτίθενται στον εγκέφαλο σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν αποτελούν αίτιο ή αποτέλεσμα της νόσου.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται και άλλα φάρμακα τα οποία έχουν ως στόχο να «επιτεθούν» στη νόσο σε πρώιμο στάδιο προτού αυτή δώσει σοβαρά συμπτώματα.