Είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον ως τέτοιος πλασάρεται ο 21χρονος βραζιλιάνος διεθνής επιθετικός Νεϊμάρ, ο οποίος, παρά το έντονο φλερτ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ερίζουν για την απόκτησή του), παραμένει στη Σάντος, την ίδια ομάδα στην οποία παρέμεινε για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και ο Πελέ. Ο Ντα Σίλβα Σάντος Ζούνιορ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, κατέκτησε το πρωτάθλημα Βραζιλίας και το Κύπελλο Λιμπερταδόρες το 2011, τίτλοι που τον ανέδειξαν κορυφαίο παίκτη της Νότιας Αμερικής για εκείνη τη χρονιά, ενώ τα 20 γκολ που σημείωσε στο εφετινό πρωτάθλημα Βραζιλίας του χάρισαν και πάλι το βραβείο που αθλοθετεί η εφημερίδα «El Pais» της Ουρουγουάης. Η ανάγκη εξεύρεσης ενός αντίπαλου δέους για τον Λιονέλ Μέσι, που θεωρείται αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, διατηρεί τον Νεϊμάρ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μάλιστα ο 21χρονος επιθετικός ήταν εκείνος που παρουσίασε τη νέα φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας στη φημισμένη παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο φορώντας μια μάσκα του εαυτού του, πλαισιωμένος από δεκάδες κομπάρσους και μπαίνοντας σιγά-σιγά στο κλίμα του Καρναβαλιού, οι εκδηλώσεις του οποίου θα κορυφωθούν το ερχόμενο τετραήμερο 8-12 Φεβρουαρίου.
***
Εθνική Ελλάδας «εξωτερικού»
Πολλοί ασχολήθηκαν με τα ευτράπελα της… βέβαιης μεταγραφής του Λουκά Βύντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος από τον Πειραιά βρέθηκε στην περιοχή της Βαλένθια για λογαριασμό της Λεβάντε, και ελάχιστοι πρόσεξαν ότι το σύνολο σχεδόν των ελλήνων διεθνών δεν αγωνίζεται πλέον στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Σε ομάδες του εξωτερικού παίζουν ήδη οι αμυντικοί Βασίλης Τοροσίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Βύντρα, Στέλιος Μαλεζάς και Νίκος Σπυρόπουλος, οι μέσοι Αλέξανδρος Τζιόλης, Σωτήρης Νίνης, Παναγιώτης Ταχτσίδης, Γιώργος Καραγκούνης και οι επιθετικοί Γιώργος Σαμαράς, Φάνης Γκέκας, Κώστας Φορτούνης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ποιοι απέμειναν από τους διεθνείς για να προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων; Ο Ορέστης Καρνέζης και ο Δημήτρης Σιόβας, οι οποίοι επίσης είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό, ο Κώστας Κατσουράνης, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Κώστας Μήτρογλου, ο Στέφανος Αθανασιάδης, άντε και ο επανακάμψας Αβραάμ Παπαδόπουλος. Σε λίγο ο κ. Φερνάντο Σάντος θα μπορεί να συγκροτεί δύο εθνικές ομάδες: μία εσωτερικού και μία εξωτερικού. Οπως κάνουν οι Αργεντινοί και οι Βραζιλιάνοι για να παίζουν φιλικά παιχνίδια και να κονομάνε.
Οταν η ηθική γίνεται… λάστιχο
Στις αρχές του έτους ο τεχνικός της Λίβερπουλ κ. Μπρένταν Ρότζερς, αναφερόμενος στην παραδοχή του επιθετικού των Κόκκινων Λουίς Σουάρες ότι «βουτάει», είπε ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό, δεν συμβουλεύουμε κανέναν παίκτη μας να πηγαίνει αντίθετα στις αρχές και στην ηθική αυτού του συλλόγου». Μερικές εβδομάδες αργότερα, αναφερόμενος στο περιστατικό της επίθεσης από τον Εντέν Αζάρ που δέχθηκε ο γιος του διευθυντή της Σουόνσι επειδή ξάπλωσε πάνω στην μπάλα κάνοντας καθυστέρηση στο ματς με την Τσέλσι, ο κ. Ρότζερς που εργαζόταν στην ομάδα της Ουαλλίας ως το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε: «Τον γνωρίζω καλά τον Τσάρλι, είναι καλό παιδί. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε προπονητής ή παίκτης θα ήθελε τα ball boys της ομάδας του να κάνουν καθυστέρηση»…
Μπάσκετ ή πάρ’ τα όλα
Στον επαγγελματικό αθλητισμό παρατηρείται μια χρόνια αδικία. Για τις νίκες αποθεώνονται οι παίκτες και για τις ήττες ευθύνονται οι προπονητές. «Εχουμε μάθει να λειτουργούμε υπό πίεση» υποστήριξε πριν απο τον ευρωπαϊκό αγώνα με την τουρκική Φενέρ ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Γιώργος Μπαρτζώκας, ενώ και ο ομόλογός του στον Παναθηναϊκό κ. Αργύρης Πεδουλάκης έχει προβεί σε ανάλογες τοποθετήσεις. Αυτό πάντως που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου. Μέσα σε τρία ματς κρίνονται οι κόποι μιας χρονιάς και κατ’ επέκταση η αποτελεσματικότητα των δύο κόουτς. Προσέξτε. Αύριο συγκρούονται στο ΣΕΦ για το πλεονέκτημα της έδρας στο πρωτάθλημα, την ερχόμενη Κυριακή στο Ελληνικό για το τρόπαιο του κυπελλούχου Ελλάδος, ενώ στις 14 και 15 Φεβρουαρίου θα αντιμετωπίσουν ο ΠΑΟ την ΤΣΣΚΑ και ο ΟΣΦΠ τη Χίμκι αντιστοίχως, αμφότεροι στη Μόσχα. Κάτι σαν το παιχνίδι… πάρ’ τα όλα: ο νικητής ενισχύεται και εδραιώνεται και ο ηττημένος αισθάνεται άβολα…
***
Η μαζική εξαγωγή ελλήνων παικτών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ιδιαίτερα το ποδοσφαιρικό προϊόν που παράγει η Ελλάδα. Μολονότι το ελληνικό πρωτάθλημα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον χαμηλής ποιότητας (αγωνιστικά) και αναξιόπιστων (εξωαγωνιστικά) στη Γηραιά Ηπειρο, οι ξένοι σύλλογοι δεν διστάζουν να αποκτήσουν παίκτες από την εγχώρια αγορά.
***
Οι πρόσφατες μεταγραφές του Βασίλη Τοροσίδη και του Νίκου Σπυρόπουλου στις ιταλικές Ρόμα και Κιέβο Βερόνα και του Λουκά Βύντρα στην ισπανική Λεβάντε αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως και οι συχνές κρούσεις που δέχονται πλέον οι ελληνικοί σύλλογοι από ομάδες του εξωτερικού. Σε αυτό, όπως παραδέχονται όσοι έλληνες παίκτες αγωνίζονται εκτός συνόρων, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η σταθερά καλή πορεία της εθνικής ομάδας την τελευταία δεκαετία. Δεν έχουν άδικο λοιπόν όσοι λένε ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποτελεί τη καλύτερη βιτρίνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που κατά τα άλλα φαίνεται να καταρρέει…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ