Σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ναρκοπέδιο καλείται να ελιχθεί η τρικομματική κυβέρνηση, την ώρα που αναδεικνύονται, με μεγαλύτερη έμφαση τις τελευταίες ημέρες, αντικρουόμενες στρατηγικές. Η αυξανόμενη ένταση που καταγράφεται σε πολλά πεδία και η δημιουργία «εμφυλιοπολεμικού» κλίματος δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν πως η πυγμή και η αποφασιστικότητα αποτελούν την καλύτερη συνταγή.Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέρασε με το δόγμα της πυγμής το πρώτο crash test στη σύγκρουση με τους εργαζομένους στο μετρό, διαπιστώνει την κλιμάκωση των αντιδράσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα υπάρχει αγωνία για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων στις οποίες πρωτοστατεί το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του, ενώ δεν αποκλείεται το νέο πεδίο μάχης να είναι ο θεσσαλικός κάμπος.

Το ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και μια ομάδα υπουργών, διαφωνούν έντονα με την πυγμή που επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου, με οδηγό τη σκληρή εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Ηδη εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τα πολλά μέτωπα που ανοίγει το Μέγαρο Μαξίμου και επισημαίνουν ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσει αντιπαράθεση, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, και με το ΚΚΕ, διότι δημιουργεί αντισυσπειρώσεις.

Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δίνει την αίσθηση πως υποχωρεί, καθώς μπροστά της έχει δύσκολα εμπόδια να ξεπεράσει, με πιο σημαντικό αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση κερδίσει από την αναμέτρηση με το ΚΚΕ, θα καταρρεύσει και η πιο σημαντική γραμμή άμυνας έναντι της ακολουθούμενης πολιτικής, αν και ενδόμυχα υπάρχει ο φόβος επέκτασης της κοινωνικής έντασης.
Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα προσπαθήσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε σύσκεψη που θα έχουν να βρουν κοινό βηματισμό και να λειάνουν τις αντιθέσεις. Παράλληλα θα επιδιώξουν να μεταδώσουν ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι σταδιακά θα αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση προς το καλύτερο, αλλά θα συνιστούν υπομονή, η οποία όμως εξαντλείται και η κοινωνική αναστάτωση μεγαλώνει.
«»Λερναία Υδρα» οι απεργίες»


Κεντρικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού επιμένουν ακόμη –κάνοντας αναφορά σε μια φράση του Λένιν –ότι και η πιο μικρή και ασήμαντη απεργία ισοδυναμεί με τα «κεφάλια της «Λερναίας Υδρας» της επανάστασης». Και αυτά τα «κεφάλια» θέλει να… κόψει το Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό ήταν οξεία η αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου έναντι του ΚΚΕ, ενώ ήταν ιδιαίτερα συμβολική η μαζική σύλληψη 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Οι κινητοποιήσεις που πολλαπλασιάζονται –από τα μπλόκα των αγροτών ως τις απεργίες στα νοσοκομεία, κ.ά. -, οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τα «χαράτσια» στα ακίνητα, η υπέρμετρη φορολογία και οι αυξημένες παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν το εύφλεκτο υλικό που μπορεί να ανατινάξει το ναρκοπέδιο στο οποίο κινείται η τρικομματική κυβέρνηση.
Το πιο ανησυχητικό για τη συνοχή της κυβέρνησης είναι το κίνημα των βουλευτών της ΝΔ που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες κατά της φορολογικής πολιτικής και ιδιαίτερα για τα «χαράτσια» στα ακίνητα.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αν και κατανοεί τις περισσότερες φορές τις ενστάσεις και τις επιδιώξεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αναζητεί το σχέδιο που θα τον βοηθήσει να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από το δύσκολο 2013.
Ο ίδιος εμφανίζεται σε συνομιλητές του αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου και επενδύει πολλά στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια. Επίσης, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη για να αντιμετωπιστεί το μέτωπο των αστικών συγκοινωνιών, ενώ δεν θέλει να αποδυναμωθεί ο κ. Ι. Στουρνάρας.
Τα πρώτα πυρά


Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται εσχάτως πολλά πυρά από ομάδα κεντρικών βουλευτών της ΝΔ, όπως πριν από λίγες ημέρες από τους πιο «μνημονιακούς», τους κκ. Μ. Βορίδη και Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ τον «χορό» είχε ανοίξει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας μεγάλο άγχος για την οικονομία και κυρίως για το αν θα αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση, κατανοεί πως σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως η μικροοικονομία (τα οικονομικά των νοικοκυριών) η κυβέρνηση θα αρχίσει να φθείρεται ραγδαία.
Ο κ. Σαμαράς στις συνομιλίες που έχει με αρκετούς παράγοντες εκτός πολιτικής φέρεται να κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία και δέχεται το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει τη μικροοικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών και όχι μόνο τους μακροοικονομικούς δείκτες.

«Το έχω κατά νου. Θα το κάνουμε»
απαντά σε όσους θέτουν το ζήτημα της αλλαγής οικονομικής πολιτικής. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα προχωρήσει το γραμμικό σενάριο χωρίς ανατροπές, ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει ο φόβος για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.
Το έτος-κλειδί
Το «φάρμακο» της προεδρίας της ΕΕ

Ο κ. Σαμαράς έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αν και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας από τις δημοσκοπήσεις, που πολλές φορές δεν αποτελούν ασφαλή οδηγό για τη χάραξη στρατηγικής. Βασικός του στόχος είναι να μπορέσει να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να φθάσει στις αρχές του 2014.
Και αυτό διότι θεωρεί το 2014 έτος-«κλειδί» για τον ίδιο και τη χώρα, ενώ ευελπιστεί ότι στις αρχές του θα αρχίσουν σιγά-σιγά να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια. Ωστόσο το βασικό όπλο του για τις μετέπειτα κινήσεις του είναι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και η δυνατότητα που του δίνει για επικοινωνιακές και πολιτικές κινήσεις με άλλον «αέρα».
Μπορεί ο στόχος να είναι μακρινός, αλλά είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο και ήδη σχεδιάζει την τακτική του με φόντο την προεδρία της ΕΕ. Ως εκ τούτου τα όποια σχέδια και σενάρια κυκλοφορούν για πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες δεν ευσταθούν. Το «αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, στις εσωτερικές διχογνωμίες του οποίου επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, πριν από τις γερμανικές εκλογές, δεν μπορεί –όπως λένε κυβερνητικές πηγές –να γίνει αποδεκτό.
Στις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι το προσεχές φθινόπωρο, οπότε θα γίνουν και οι εκλογές στη Γερμανία, θα ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη περίοδος. «Αν αντέξουμε ως τότε, μετά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» λέει στο «Βήμα» κεντρική κυβερνητική πηγή και υποστηρίζει ότι αμέσως μετά θα γίνει και πιο εύκολη η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, η οποία αναμένει σαν μάννα εξ ουρανού ένα νέο γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή του επίσημου/δημόσιου τομέα, για να αλλάξει προς το θετικότερο το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο κ. Σαμαράς, έχοντας εντάξει στη στρατηγική του την προεδρία της ΕΕ και τα όποια οφέλη πιστεύει πως θα έχει από αυτήν, εκτιμάται ότι υπό καλύτερες συνθήκες θα μπορέσει να προσφύγει σε εκλογές. Οι κάλπες, ως μια πρώτη εκτίμηση, τοποθετούνται προς τις αρχές της άνοιξης του 2014, καθώς το σενάριο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες για «τριπλές κάλπες» (δηλαδή ευρωεκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές) στα τέλη του Μαΐου δεν συναντά την αποδοχή των Ευρωπαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ