«Οδηγούμε το φορτηγό στην κατηφόρα με σπασμένα τα φρένα». Αυτή την έκφραση χρησιμοποίησαν στελέχη της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς εκτός από τη δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τα δυσθεώρητα κόστη της ενέργειας.
Οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν εκτιναχθεί μετά την άγρια φορολόγηση και πλέον το κόστος της ενέργειας σύμφωνα με τον θεσμικό φορέα των ενεργοβόρων βιομηχανιών αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής, ξεπερνώντας τα κονδύλια για μισθούς και εισφορές.
Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι οι φόροι και οι «άλλες χρεώσεις» φουσκώνουν τα τιμολόγια, αφού ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ηλεκτρικό ρεύμα αντιστοιχεί στο 5%-7% του τιμολογίου, το κόστος των ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 7% και το κόστος των ΥΚΩ επίσης στο 7%. Παράλληλα, η βιομηχανία απειλείται το 2013 από νέα, μεγάλη αύξηση των τιμολογίων λόγω κόστους ρύπων (8%-15%). Στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη των «27» και είναι κατά 40%-50% υψηλότερες σε σχέση με ανταγωνιστικά κράτη. Εκτός από τις υψηλές τιμές, επιβάλλεται και ΕΦΚ που αποτελεί σήμερα το 10% του τελικού κόστους του φυσικού αερίου.
Στοιχεία που δόθηκαν για τρεις μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας (τσιμέντα, χαλυβουργίες, διέλαση αλουμινίου) δείχνουν κλιμακούμενη συρρίκνωση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά (60%-80%) σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα, στροφή στις εξαγωγές, οι οποίες όμως πραγματοποιούνται με ζημιά λόγω ελλείψεως ανταγωνιστικότητας, αύξηση του αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού αφού κλείνουν μονάδες παραγωγής και μείωση της απασχόλησης άνω του 30% σε ορισμένους κλάδους.
Η ΕΒΙΚΕΝ, τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 50% της βιομηχανικής ζήτησης ηλεκτρισμού και το 45% της βιομηχανικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ασκεί κριτική στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τις εθνικές πηγές ενέργειας, αλλά και στη ΔΕΠΑ, την οποία κατηγορεί ότι πωλεί το φυσικό αέριο 15%-20% παραπάνω σε σχέση με τις τιμές εισαγωγής.

«Χαμένες οι θυσίες των εργαζομένων»
Δύο επιχειρηματίες σε παρεμβάσεις τους κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της νηματουργίας Επίλεκτος κ. Ευριπίδης Δοντάς ανέφερε ότι το 2008 στην εταιρεία του το εργατικό κόστος ανήρχετο στο 63% του συνολικού κόστους και το κόστος ενέργειας στο 20,59%. Τέλος του 2012, το εργατικό κόστος αντιπροσωπεύει το 45,32% και το ενεργειακό το 39,57%. «Από αυτό προκύπτει ότι οι θυσίες των εργαζομένων μέσα από τις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις τις οποίες υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πήγαν χαμένες» υποστήριξε ο κ. Δοντάς.
Ο κ. Τάσος Βουλγαράκης, ιδιοκτήτης της Υαλουργίας Γιούλα, αναρωτήθηκε: «Διατηρούμε μονάδες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Την ίδια δουλειά κάνουμε, αλλά χάνουμε λεφτά μόνο στην Ελλάδα. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 47,7 ευρώ η MWh, 31,46 ευρώ στη Βουλγαρία και 27,4 ευρώ στη Ρουμανία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ