«Ξόδεψε και λίγα «τιμημένα» χρήματα!» τραγουδούσαν το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιανουαρίου οι οπαδοί της Αρσεναλ στο Στάμφορντ Μπριτζ, μετά το 16ο λεπτό, που ο Φρανκ Λάμπαρντ έβαλε το δεύτερο γκολ της Τσέλσι και ουσιαστικά «τέλειωσε» το λονδρέζικο ντέρμπι. Το Twitter πήρε το σύνθημα και το έκανε θρύλο, που πιθανότατα θα στοιχειώνει εις το διηνεκές την παρουσία του Αρσέν Βενγκέρ στα βρετανικά γήπεδα. Διότι ο γάλλος μάνατζερ της Αρσεναλ δεν μοιάζει με κανέναν άλλον. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας… Σόιμπλε του ποδοσφαίρου. Η νεοτευτονικής εμπνεύσεως λιτότητα που έχει επιβάλει στην ομάδα έχει προκαλέσει την μήνιν των οπαδών, που βλέπουν την ομάδα τους να παλεύει εις μάτην τα τελευταία χρόνια να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Διότι την οικονομία που κάνει ο Βενγκέρ στην Αρσεναλ δεν την κάνουν ούτε οι μάνατζερ των ομάδων του πρωταθλήματος Σκωτίας.
Εντάξει, η Αρσεναλ δεν παίζει με τα «τσικό», όπως η ΑΕΚ ας πούμε. Παίζει και κάποιος Ποντόλσκι εκεί. Και κάποιος Ζιρού. Και κάποιος Αρσάβιν –ο τελευταίος μοιάζει να έχει εμπεδώσει τέλεια την οικονομική τακτική του προπονητή του, αφού πρόσφατα εθεάθη να τρώει με την οικογένειά του σε φαστφουντάδικο του Λονδίνου και να πληρώνει με… εκπτωτικά κουπόνια. Εν πάση περιπτώσει, τα οικονομικά της Αρσεναλ απέχουν έτη φωτός από εκείνα της ΑΕΚ και των άλλων ελληνικών ομάδων. Το ρευστό που διαθέτει στα ταμεία της η λονδρέζικη ομάδα φθάνει τα 153,6 εκατ. στερλίνες (179 εκατ. ευρώ)! Και όμως! Η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα έληξε και ο διάσημος νέος παίκτης που προπονείται με την ομάδα της Αρσεναλ είναι ο… Ντέιβιντ Μπέκαμ! Οχι βεβαίως επειδή τον αγόρασε ο Βενγκέρ. Για να κρατήσει τη φόρμα του, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Μπέκαμ.
Ενας 38άρης δεν μπορεί βεβαίως να είναι μεταγραφικός στόχος μιας ομάδας σαν την Αρσεναλ, ακόμη κι αν πρόκειται για τον Μπέκαμ. Η πολιτική Βενγκέρ όμως αποκλείει και την απόκτηση αξιόλογων παικτών στην πιο παραγωγική ηλικία τους, από 27 μέχρι 30 ετών ας πούμε, διότι απλούστατα είναι ακριβοί! Η τελευταία μεταγραφή ακριβού παίκτη που έκανε η Αρσεναλ ήταν εκείνη του Ολιβιέ Ζιρού το περασμένο καλοκαίρι –γι’ αυτόν ο Βενγκέρ ξόδεψε πάνω από 9 εκατ. στερλίνες (10,5 εκατ. ευρώ).
Ο ηλικίας 63 ετών σήμερα Αρσέν Βενγκέρ προσελήφθη στην Αρσεναλ το 1996. Οι οπαδοί της ομάδας χωρίζουν τη θητεία του σε δύο οκταετίες. Η πρώτη ήταν ένδοξη, με τίτλους και διακρίσεις, εν πολλοίς χάρη στους γάλλους ποδοσφαιριστές που έφερε ο Βενγκέρ από την πατρίδα του –κίνηση γενναία για το ξενοφοβικό βρετανικό ποδόσφαιρο. Τη δεύτερη οκταετία οι οπαδοί θέλουν να την ξεχάσουν, αφού τίτλο η ομάδα τους έχει να κατακτήσει από το 2005. Τι συνέβη τη δεύτερη οκταετία; Ακρίβυνε τόσο πολύ η ποδοσφαιρική αγορά που έγινε… απαγορευτική για την Αρσεναλ.
Για να αντιληφθεί κανείς πώς σκέπτεται και ενεργεί ο Βενγκέρ –και βεβαίως η διοίκηση της Αρσεναλ που τον στηρίζει αναφανδόν -, αρκεί να αναφερθεί ότι ο γάλλος μάνατζερ για να αποκτήσει τους Βιεϊρά, Ανρί και Πιρές είχε δαπανήσει συνολικά 23 εκατ. στερλίνες (26,7 εκατ. ευρώ). Οσα εισέπραξε δηλαδή το 1999 πουλώντας τον Ανελκά στη Ρεάλ Μαδρίτης! Το πρόβλημα που ανέκυψε μετά τα μέσα της περασμένης δεκαετίας είναι ότι η Αρσεναλ υιοθέτησε μια παραλλαγή της πολιτικής του Αγιαξ.
Η ολλανδική ομάδα, ως γνωστόν, έχει ένα εκπληκτικό «φυτώριο» παικτών-ταλέντων, τους οποίους όταν μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν, στην ηλικία των 22-23 ετών, τους πουλάει σε άλλες ομάδες. Μία εξ αυτών είναι η Αρσεναλ του Βενγκέρ, ας πούμε, η οποία βεβαίως, με πρωτοβουλία του γάλλου μάνατζερ, έχει επίσης δημιουργήσει «φυτώριο ταλέντων». Η διαφορά της Αρσεναλ του Βενγκέρ με τον Αγιαξ είναι ότι πουλάει τους παίκτες όταν φθάσουν στην κορυφαία ποδοσφαιρικά ηλικία τους, δηλαδή στα 26-27 χρόνια τους. Και οι αγοραστές είναι κατά προτίμηση ρώσοι ολιγάρχες και άραβες πετρελαιάδες.
Ετσι ο «Γάλλος», όπως τον αποκαλούν στη Βρετανία, έχει φθάσει να λειτουργεί ως οικονομολόγος (που επιζητεί κέρδη) και όχι ως προπονητής (που επιζητεί νίκες). Ο ίδιος άλλωστε κατέχει από το… 1971 πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Ο Ιβάν Γαζίδης σε ρόλο… Ανγκελα Μέρκελ
«Φούσκα» η αγορά ποδοσφαίρου, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρσεναλ
Η εταιρεία οικονομικών ερευνών Deloitte εκτίμησε πέρυσι ότι οι ομάδες της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ έχουν συσσωρευμένα χρέη που φθάνουν τα 2,4 δισ. στερλίνες (2,8 δισ. ευρώ). Η Αρσεναλ έχει στα ταμεία της 153,6 εκατ. στερλίνες. Πίσω από έναν καλό διαχειριστή κεφαλαίων βεβαίως, που γνωρίζει από αποτιμήσεις αξιών και δεν «μασάει» απέναντι σε ατζέντηδες που πλασάρουν υπερτιμημένους «παιχταράδες», κρύβεται και μια αποτελεσματική διοίκηση. Με όρους πολιτικής επικαιρότητας θα λέγαμε ότι πίσω από κάθε Σόιμπλε κρύβεται και μια Μέρκελ. Ε, αν ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ο «Σόιμπλε» της Αρσεναλ και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η «Μέρκελ» είναι ο… Ιβάν Γαζίδης! Πράγματι! Η «Μέρκελ» του ποδοσφαίρου είναι ελληνικής καταγωγής!
Ο Ιβάν Γαζίδης γεννήθηκε το 1964 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σε ηλικία 14 ετών η οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Εκεί αγάπησε το ποδόσφαιρο. Και έπαιξε μάλιστα –το Μάντσεστερ είναι διάσημη «ποδοσφαιρομάνα», ως γνωστόν. Σπούδασε Νομικά στην Οξφόρδη και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ. Αν και οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι στα νιάτα του, το 2009 δέχθηκε το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου της Αρσεναλ.
«Το οικονομικό μοντέλο της Αρσεναλ στηρίζεται στη βιωσιμότητα. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αγορά ποδοσφαίρου είναι δραματικά υπερτιμημένη. Είναι μια «φούσκα». Εκείνο που απαιτείται είναι μια εκλογίκευση των αμοιβών» δηλώνει στους «Financial Times» ο Γαζίδης. Ο ρεπόρτερ Σάιμον Κούπερ των «FT» δεν του ζήτησε να σχολιάσει τη μόδα της λιτότητας στα δημόσια οικονομικά, που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Ωστόσο ο ελληνικής καταγωγής μάνατζερ προτείνει μια λύση «εσωτερικής υποτίμησης» στην ποδοσφαιρική αγορά. Και παραπονείται επειδή «το μισθολογικό κόστος στην Αρσεναλ έφθασε πέρυσι στα 143,4 εκατ. στερλίνες, δηλαδή στο… 61% των εσόδων του συλλόγου»! Ε, κάτι θα κάνει γι’ αυτό ο Σόιμπλε –ε, συγγνώμη, ο Βενγκέρ εννοούμε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ