Μια ασυνήθιστη σύµπραξη γεύσεων µε πολύ θρεπτικό αποτέλεσµα.

Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 350 γρ. µύδια, καθαρισµένα, χωρίς το γένι τους
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 30 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. µπέικον, ψιλοκοµµένο
  • 50 γρ. κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. φινόκιο, σε φέτες
  • 150 γρ. φασόλια, µαγειρεµένα
  • 120 γρ. σπανάκι
  • 150 ml κονκασέ ντοµάτας
  • αλάτι
  • 225 γρ. καλαµάρι, σε λεπτές ροδέλες
  • 15 γρ. βασιλικός, πλατύφυλλος, κοµµένος σιφονάντ (τυλίγουµε µαζί τα φύλλα και στη συνέχεια τα κόβουµε εγκάρσια, σε λεπτές λωρίδες)
  • 10 γρ. µαϊντανός, ψιλοκοµµένος
  • 25 γρ. παρµεζάνα, χονδροτριµµένη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουµε µια µεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουµε µέσα τα µύδια και το κρασί. Σκεπάζουµε το σκεύος και αχνίζουµε µέχρι να ανοίξουν τα µύδια. Βγάζουµε τα µύδια από την κατσαρόλα, αφαιρούµε το κέλυφός τους και τα αφήνουµε στην άκρη. Σουρώνουµε το κρασί και το κρατάµε και αυτό στην άκρη.

Ζεσταίνουµε ένα µεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το µισό ελαιόλαδο και µαγειρεύουµε το µπέικον µέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το φινόκιο και σοτάρουµε, ανακατεύοντας συχνά, µέχρι να µαλακώσουν.

Προσθέτουµε τα φασόλια, το σπανάκι, τις ντοµάτες και αρκετό από το κρασί στο οποίο αχνίσαµε τα µύδια, για να µαράνουµε το σπανάκι. Αλατίζουµε. Προσθέτουµε το καλαµάρι και τα µύδια και µαγειρεύουµε για µερικά λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το υπόλοιπο λάδι, τον βασιλικό, τον µαϊντανό και την παρµεζάνα.

Tip

Οσα μύδια δεν ανοίξουν, πετάξτε τα.