Η θεατρική συγγραφέας Γκούρπριτ Καούρ Μπάτι κατηγορεί τους ιθύνοντες του «τέταρτου προγράμματος» του ΒBC, του Radio 4, ότι «πετσόκοψαν» μερικές φράσεις από το σενάριο της αφηγηματικής σειράς «Στόουν», την οποία γράφει για λογαριασμό του κρατικού ραδιοφώνου.
Το νέο επεισόδιο, που θα μεταδοθεί την Παρασκευή το απόγευμα, έχει τίτλο «Η Καρδιά του Σκότους» και σε αυτό πρωταγωνιστεί ο ήρωας της σειράς, ο ντετέκτιβ Τζον Στόουν (τον οποίο ενσαρκώνει με τη φωνή του ο, γνωστός στη Βρετανία, ηθοποιός Χιούγκο Σπιρ). Στο επίμαχο επεισόδιο ο Στόουν πρέπει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός 16χρονου κοριτσιού ασιατικής καταγωγής, το οποίο έπεσε θύμα ενός «φόνου τιμής».
«Υπάρχει τόση πολλή πίεση στην κοινότητά μας για να φαινόμαστε σωστά και να συμπεριφερόμαστε σωστά!.», λέει ένας ήρωας του επεισοδίου, αναφερόμενος προφανώς στα αυστηρά ήθη της μουσουλμανικής κοινότητας. Αυτή η φράση λογοκρίθηκε.
«Πριν μια εβδομάδα έλαβα ένα e-mail από τον παραγωγό, ο οποίος μου είπε πως το αρμόδιο τμήμα ζήτησε να αφαιρεθούν μερικές φράσεις από το σενάριο», τονίζει η, ινδικής καταγωγής, Βρετανίδα δραματουργός. «Μου είπαν πως οι δυο αυτές γραμμές προσβάλλουν τη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, αλλά εγώ θεωρώ πως αυτό δεν συμβαίνει και πως απλώς ζούμε σε μια κοινωνία απόλυτου φόβου», τόνισε η συγγραφέας. Και πρόσθεσε: «το κομμάτι που κόπηκε αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος της ιστορίας. Αν αφαιρέσεις τις δυο αυτές γραμμές, αλλάζει όλο το νόημα του επεισοδίου, είναι σαν να προδίδεις τον κεντρικό χαρακτήρα και την υπόθεση. Ειμαι πολύ απογοητευμένη».

Το BBC με τη σειρά του παραδέχθηκε πως προέβη στις αλλαγές αυτές, αλλά υποστήριξε πως έγιναν στο πλαίσιο μιας «κανονικής διαδικασίας επεξεργασίας ενός κειμένου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δραματουργός απασχολεί τη βρετανική κοινή γνώμη. Τον Δεκέμβριο του 2004 είχε προκαλέσει την βίαιη αντίδραση της βρετανικής κοινότητας των Σιχ, όταν ανέβασε την παράσταση Behzti (Μπέζτι, δηλαδή «Ατίμωση») που έδειχνε φόνους και βιασμούς σε ναό των Σιχ. Το θέατρο του Μπέρμιγχαμ όπου παιζόταν το Behzti δέχθηκε επίθεση αγανακτισμένων Σιχ, οι πρόβες διακόπηκαν και το έργο δεν ανέβηκε.