Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Παράλληλα, ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής να υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησης, σε νέο σημείο του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Πρόκειται για τη θέση Φοβόλες (παλαιά χωματερή) της Κερατεάς και όχι στην περιοχή Βραγόνι (Οβριόκαστρο).

Επίσης δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης του έργου από τον ΕΣΔΝΑ ή εκχώρησή του με προγραμματική σύμβαση στο δήμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τροποποίησε τη ρύθμιση διασφαλίζοντας περαιτέρω την τοπική κοινωνία για τη μη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στην αρχική θέση Βραγόνι.

Την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που έγιναν ως προς τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων εξέφρασε μιλώντας στο «Βήμα». Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κώστας Λεβαντής. «Ο αγώνας μας άρχισε το 1996. Υστερα από 17 χρόνια, και μετά 128 ημέρες στα μπλόκα, καταφέραμε να περάσουμε τις προτάσεις μας. Είναι το πρώτο βήμα. Τώρα θέλει δουλειά μαζί με την περιφέρεια Αττικής για να υλοποιηθεί η πρότασή μας».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε στη Βουλή ότι με την τροπολογία αυτή δικαιώνονται οι πολίτες της Κερατέας ενώ και ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η περίπτωση της Κερατέας είναι υπόδειγμα αγαστής συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα θέση «προέκυψε μέσα από την ωρίμανση του διαλόγου και τη βούληση των πολιτών να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις του παρελθόντος».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία- η εισηγήτρια ανέφερε ότι «αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία σχεδιάζονται θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στη ζωή μας και θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη» ενώ εκτίμησε ότι «η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις».

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ οι ΑΝΕΛ δήλωσαν «παρών» με τον Π. Χαϊκάλη να διαχωρίζει τη θέση του και να καταψηφίζει.

Ακόμη, ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση προθεσμίας έκδοσης αδειών καθώς με τις συνεχόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, τόσο του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και της λειτουργίας των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, δημιουργήθηκε ένα πλήθος δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.