Η χρήση τριών εντομοκτόνων που βασίζονται στη νικοτίνη πρέπει να περιοριστεί στη γεωργία προκειμένου να προστατευτούν οι πληθυσμοί μελισσών που απειλούνται με κατάρρευση, συνέστησε στις χώρες-μέλη της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες έχουν μειωθεί μυστηριωδώς στην Ευρώπη και στην Αμερική και, παρόλο που το φαινόμενο παραμένει δυσεξήγητο, οι εντομολόγοι υποψιάζονται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό ασθενειών και έκθεσης σε υπολείμματα εντομοκτόνων.

Ενδεχόμενο απαγόρευσης αργότερα εφέτος

Η Κομισιόν απηύθυνε την έκκληση, και εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα αργότερα εφέτος, έπειτα από γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σύμφωνα με την οποία τα «νεονικοτινοειδή» εντομοκτόνα εγκυμονούν «οξύ» κίνδυνο για τις μέλισσες.

Οι χώρες-μέλη καλούνται τώρα να αναστείλουν την χρήση αυτών των εντομοκτόνων στις καλλιέργειες ηλιοτρόπιου, ελαιοκράμβης, αραβόσιτου και στο βαμβακιού.

Ακόμα, τα τρία εντομοκτόνα -clothianidin, imidacloprid and thiametoxam- δεν θα πρέπει να ψεκάζονται σε σπόρους, ζητά η Επιτροπή.

Πρόθεση για ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου

«Ελπίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα μπορέσει να υιοθετηθεί πριν από τον Μάρτιο» δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Υγείας. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα ήθελε να ισχύσει επίσημα το μέτρο το αργότερο από την 1η Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι θα υπάρξει μια εξαίρεση για τον σπόρο αραβοσίτου το 2013, για τον οποίο η Επιτροπή θα επιτρέψει την χρήση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων εκτός αν τα κράτη μέλη επιθυμούν να επιβάλουν περιορισμούς.

Απαγορεύσεις για τα εν λόγω εντομοκτόνα, τα οποία παράγονται από τη γερμανική Bayer και την ελβετική Syngenta, ισχύουν ήδη στη Γαλλία, στη Σλοβενία και στη Γερμανία.