«Η πολιτική λιτότητας είναι λάθος για την Ευρώπη», επισήμανε ο υποψήφιος του SPD για την καγελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε στο Ινστιτούτο Freidrich Ebert Stiftung όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Στάινμπρουκ είχαν και κατ΄ιδίαν συνάντηση έπειτα από την οποία έκαναν δηλώσεις. Ο κ. Σταινμπρουκ, τόσο στο στρογγυλό τραπέζι όσο και στις δηλώσεις του τόνισε ότι η θέση του SPD είναι ότι η Ελλάδα ανήκει οριστικά στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Επίσης, είπε ότι το ΠαΣοΚ λειτουργελι σταθεροποιητικά στη λειτουργία της κυβέρνησης και στην εφαρμογή του προγράμματος.
Η θέση του κ. Στάινμπρουκ, συντελεί στην άρση της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της χώρας, και ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το μήνυμα αυτό «είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί διευκολύνει την επάνοδό μας στις αγορές, διευκολύνει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
«Βεβαίως», πρόσθεσε, «το πρώτο καθήκον που έχουμε όλοι μας, όλοι οι Ευρωπαίοι, είναι να βοηθήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Να δώσουμε απάντηση στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, να αντικρούσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοναζιστικών δυνάμεων».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του SPD, όπως ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και με τον πρόεδρο της ΚΟ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Ο κ. Βενιζέλος, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του, να εξηγήσει «πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΠαΣοΚ ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής».
Απόκάλυψε μάλιστα, ότι εισέπραξε πολύ θετικά μηνύματα, όχι απλώς για πολιτική στήριξη, αλλά την υπόσχεση ότι θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο ώστε να υπάρξει επιχειρηματική γερμανική παρουσία στην Ελλάδα, για επενδύσεις και αναπτυξιακή στήριξη.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Freidrich Ebert Stiftung, έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για την Κύπρο, για την οποία το SPD έχει μια σκληρή θέση. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπρου αλλά και τους κινδύνους από μια συζήτηση για πιθανή έξοδο της από την νομισματική ένωση.
Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η παρουσία της Κύπρου στην νομισματική ένωση, στην ΟΝΕ, είναι οριστική και αμετάκλητη θεσμικάμ καθώς ο,τιδήποτε συμβαίνει σε μια χώρα, όσο μικρή και αν είναι αυτή, έχει συστημικές επιπτώσεις.

«Ειδικά στην Κύπρο», πρόσθεσε, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους γεωπολιτικούς και διεθνοπολιτικούς παράγοντες, το ανοικτό πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις με δύο χώρες οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που είναι αφενός μεν η Τουρκία, αφετέρου δε το Ισραήλ. Άρα πρέπει η προσέγγισή μας να είναι πιο σύνθετη και νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ καλή βάση συζήτησης με τους φίλους μας του SPD».