Με στόχο την διαφύλαξη της… καθαρότητας των θέσεών τους, αλλά χωρίς διαθέσεις μετωπικής αντιπαράθεσης, θα προσέλθουν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, τα υπό διαμόρφωση εσωκομματικά «στρατόπεδα» του ΣΥΡΙΖΑ, στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Υπό την έννοια αυτή και στην τελική ευθεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση αναμένεται πως θα είναι αν όχι κρίσιμη, σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του σχηματισμού και την πολιτική ταυτότητά του στο πολιτικό σκηνικό των επομένων μηνών (πιθανώς και ετών).
Εν όψει αυτών πάντως και μία ημέρα έπειτα από την συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο κ. Αλ. Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με εξ αριστερών αντιδράσεις για τις τελευταίες πολιτικές του επιλογές και πρωτοβουλίες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε άλλη μία, ήπια στροφή προς τα αριστερά σε νέα συνέντευξή του (στην ιστοσελίδα tvxs.gr).
Εκεί δήλωσε ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει νερό στο κρασί του, ότι παραμένει σταθερός στη γραμμή κατάργησης του μνημονίου και ότι η διαφορετικότητα των απόψεων συνιστά στοιχείο δημοκρατικότητας του κόμματος.
Με τροπολογίες κατεβαίνει η Αριστερή Πλατφόρμα
Επειτα από μία εκτενή πολιτική συζήτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τετάρτης και αφότου αφέθηκε ένα διάστημα «διερευνητικών επαφών» για τα ενδεχόμενα σύγκλισης, η πλειοψηφική πλευρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα και η Αριστερή Πλατφόρμα που διαμορφώθηκε από τη συμμαχία του Αριστερού Ρεύματος με κάποιες συνιστώσες στην πρόσφατη συνδιάσκεψη, δεν φαίνεται να καταλήγουν σε απόλυτη συμφωνία επί του κειμένου της εισήγησης προς το κεντρικό όργανο.
Ετσι, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, η Κουμουνδούρου θα καταθέσει ένα κείμενο-εισήγηση προς έγκριση στην κεντρική Επιτροπή και η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσει κατά την πάγια τακτική της, μία σειρά τροπολογίες προς έγκριση από το σώμα, όχι όμως ένα αντιπαραθετικό κείμενο ή «αντι-εισήγηση».
Κατά τον τρόπο αυτό, αναμένεται πως θα επιβεβαιωθεί εκ νέου η ύπαρξη δύο τάσεων ή ρευμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στην πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου κόμματος, θα διεκδικήσουν αφενός την μέγιστη δυνατή επιρροή και αφετέρου, σε κάθε περίπτωση, την κατοχύρωση των θέσεών τους –αναλόγως βεβαίως και της ισχύος που θα καταγράψουν στις ψηφοφορίες.
Στελέχη και των δύο πλευρών σημειώνουν εμφατικά, πως σε καμία περίπτωση δεν τίθενται με αυτόν τον τρόπο ζητήματα διάσπασης του σχηματισμού. Λένε όμως την ίδια στιγμή, κυρίως οι προερχόμενοι από την Αριστερή Πλατφόρμα, ότι οι όποιες θέσεις θα κριθούν και θα δοκιμαστούν από τις εξελίξεις και το σκηνικό που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στο πεδίο της οικονομίας και της αντοχής της κοινωνίας.
Κύρια σημεία συζήτησης αναμένεται πως θα είναι η πολιτική και η στρατηγική έναντι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης.
Πέραν τούτου, το μείζον ζήτημα που προξενεί συζητήσεις μεταξύ «προεδρικών/ρεαλιστών» και «ριζοσπαστών», είναι η σύγχυση που έχει προκαλέσει ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος περί της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
Τα δύο αυτά στοιχεία και πιθανώς κάποια επί μέρους αναμένεται πως θα αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης και αναζήτησης κατά την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο.
«Διαφορετικές απόψεις, μεγάλη συνοχή»
Εν όψει αυτών και έπειτα από την συνεδρίαση της Γραμματείας την προηγούμενη Τετάρτη, η Κουμουνδούρου εξέδωσε μία άτυπη ανακοίνωση, στην οποία επιχειρείται ένας συγκερασμός απόψεων και μία αποσαφήνιση θέσεων.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για ανεύθυνη ανακίνηση εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Κατά την Κουμουνδούρου, η «στροφή» της ηγεσίας και η σχετικοποίηση της θέσης της έναντι του μνημονίου, στερείται βάσης και εντάσσεται στην «νέα φάση της επικοινωνιακής επίθεσης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Με βάση αυτό, διευκρινίζεται πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παραμένει η ίδια: κατάργηση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης» και επισημαίνεται: «Η διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι το μνημόνιο είναι νεκρό και πρέπει να το θάψουμε κάτω από τη γη για να μην μολυνθούν και άλλες χώρες από την καταστροφική λιτότητα – αποτελεί πολύ πιο σκληρή διατύπωση από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κατάργηση των μνημονίων. Επομένως, τα περί «στροφής», «διγλωσσίας» και «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού», δεν είναι παρά άλλη μία προσχεδιασμένη προσπάθειας κυβέρνησης και κυρίαρχων ΜΜΕ να παραπληροφορήσουν για τις πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Επίσης αναφέρεται πως «διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι υπάρχουν, είναι ήδη γνωστές κι έχουν διατυπωθεί και στην τελευταία συνδιάσκεψη» και ότι «η συνοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερη από όλα τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα εκείνα της συγκυβέρνησης. Η συνοχή αυτή εδράζεται στην αδιαπραγμάτευτη βούληση όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αυτός να αποτελέσει τον καταλύτη στους αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, συλλογική και ατομική αξιοπρέπεια».
Την ίδια στιγμή, από την Κουμουνδούρου διατυπώνεται η εκτίμηση πως «υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναζητήσει οδό διαφυγής και απόδρασης από τη δυσαρέσκεια αυτή μέσα από την ανεύθυνη ανακίνηση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Προειδοποιούμε ότι αυτό θα ήταν μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη».
«Κατάργηση του μνημονίου στη Βουλή»
Στην νέα συνέντευξή του στο tvxs.gr ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευθύγραμμη και σαφής. Από την στιγμή που έδωσα την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα έχουμε διατηρήσει μια απολύτως σαφή και ευθεία γραμμή. Και αυτή η γραμμή είναι που μας οδήγησε στο 27%. Αυτή η στάση είναι η κατάργηση του μνημονίου και η αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Τώρα, προφανώς η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και δεν καταλαβαίνω γιατί να υπόκειται κανείς σε ένα παιχνίδι και σε μια άνευ νοήματος συζήτηση για το ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει την κατάργηση του μνημονίου».
Προσέθεσε δε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καταργήσει κανείς μέσα στην Βουλή. Μόνο μέσα από ψηφοφορία θα γίνει. Έτσι λέει ο νόμος. Όπως ήρθαν οι νόμοι, έτσι θα φύγουν οι νόμοι».
Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νερό στο κρασί του. Σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος που να είναι όμορος με την Αριστερά και όχι όμορος με την Δεξιά και ειδικότερα με την ακροδεξιά ρητορική του Σαμαρά» και επανέλαβε: «αλλά νερό στο κρασί μας δεν θα βάλουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τον τόπο. Δεν θέλει ο τόπος άλλο ένα κόμμα που θα στερείται αξιοπιστίας όπως ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ, που έλεγε αντιμνημονιακά πράγματα πριν τις εκλογές και άλλαξε τροπάρι μετά. Δεν υπάρχει ελπίδα με το μνημόνιο».