Επανέρχομαι στην από 01.05.1010 προηγούμενη επισήμανση μου στα Νέα και δυστυχώς …στου κουφού τη πόρτα όσο θέσεις βρόντα ! Παρ όλα αυτά ευχαριστώ για το βήμα της εφημερίδας σας.

Αναφορικά με τα μέτρα που δυστυχώς η κυβέρνηση (μας) σύρεται αρχικά από το ΔΝΤ και με τη βοήθεια της ΕΕ να μας επιβάλει την αναζήτηση τρόπων που θα οδηγήσουν (λέει) στη μείωση και τον περιορισμό των κάθε είδους άσκοπων και μη παραγωγικών δαπανών του δημόσιου τομέα , την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της κρατικής μηχανής και τη μείωση των ελλειμμάτων με σκοπό (λέει) τη κάλυψη των ταμειακών αναγκών του δημοσίου κλπ.κλπ.

Όμως , με τα συνηθισμένα ευχολόγια , τους νόμους και τα νομοσχέδια, τις συστάσεις προς τις τράπεζες και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, αλλά κυρίως χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και με τα α κ α τ ά λ λ η λ α για την ελληνική οικονομία μέτρα που εισηγούνται οι …λεγόμενοι , ντόπιοι και διεθνείς τεχνοκράτες και ….γνωστοί χρηματοοικονομικοί κύκλοι, δεν υπάρχει προοπτική διατήρησης ( για αύξηση δεν ούτε λόγος να γίνεται ) της παραγωγής , ούτε καν (πιθανότητα) να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να ανακάμψει η εθνική μας οικονομία !

Πως περιμένει η κυβέρνηση και οι επιτηρητές της να δουν αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα, αφού και να ήθελαν, κανείς δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να πειθαρχήσει στα μέτρα για δημοσιονομικό συμμάζεμα, ούτε στις προτροπές για επένδυση ! Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν οι φέροντες την ευθύνη των αποφάσεων ότι όσο διατηρούνται στις θέσεις τους οι γνωστοί υπεύθυνοι που διοίκησαν και διοικούν ( συμπεριλαμβανομένων και των αυτόκλητων …εργατοπατέρων μιας ανύπαρκτης – λόγω ανύπαρκτης …βιομηχανίας – εργατικής τάξης) και επηρεάζουν ακόμα τους φορείς , δεν ενδιαφέρονται για καμία εξυγίανση, ούτε για ανάπτυξη και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποπροσανατολίσουν ώστε να καλύψουν τις ανεπάρκειες , τις αδυναμίες τους και τις ζημιογόνες για τους πολίτες και το κράτος γενικότερα πράξεις και παραλείψεις τους , επικαλούμενοι λέει το….. δημόσιο συμφέρον.

Γιατί δεν εισπράττονται άμεσα, οι σωστά υπολογισμένες και βεβαιωμένες απαιτήσεις του Δημοσίου από τους οφειλέτες ? Χρειάζονται φορολογικά και άλλα νομοσχέδια γι αυτό ? Ή μήπως σκοντάφτουν π.χ. στη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιρειών όπως για λόγους σύγχυσης και αποπροσανατολισμού ακούγεται ? Πότε (επιτέλους ) η Κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση της συγκεκριμένα και έγκυρα , όχι τα κατασκευασμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροδιαφυγή, αλλά και την εισφοροδιαφυγή ?

Ποιος αρμόδιος, τόλμησε να υπολογίσει με βάση παραπλανητικά, κατασκευασμένα και μη έγκυρα στοιχεία , υποθετικούς φόρους και φανταστικά διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου και εισφορο απαιτήσεις των ταμείων ακόμα και από αποβιώσαντες, χωρίς να σκέπτεται τις συνέπειες ? Και με τις παράνομα καταλογισθείσες ασφαλιστικές εισφορές , τις επισφαλείς και επίδικες , δήθεν οφειλές φόρων που εμπεριέχουν κάθε είδους αυθαίρετα υπολογισμένους τόκους, καθώς και απαράδεκτα για ευρωπαική χώρα .. φουσκωτικά πρόστιμα και παράνομες προσαυξήσεις, τις οποίες το δημόσιο προφανώς θα υποχρεωθεί (δικαιοσύνης θέλουσας ) να επιστρέψει , τι θα γίνει ?

Θα φωνάξουμε πάλι τους ειδικούς της ΕΕ και του ΔΝΤ να μας λύσουν τις διαφορές και να μας προτείνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το επιπλέον δημοσιονομικό έλλειμμα που θα προκύπτει κάθε τόσο ? Η μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να θεσπίσει καινοτόμους όρους , όπως ….μη εισπράξιμες οφειλές (λέει) , η την αναγκαστική είσπραξη, ακόμα και παράνομα καταλογισθέντων φόρων και εισφορών ?

Με αυτά και άλλα πολλά, για ταμειακούς λόγους και στα πλαίσια της σταθεροποιητικής πολιτικής προτείνω, να υποχρεωθούν π.χ. οι γνωστοί οφειλέτες να καταβάλουν άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο τις επίσημα και τελεσίδικα βεβαιωμένες πραγματικές οφειλές τους, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες ακίνητα, μικρά και μεγάλα, να συνεισφέρουν άμεσα καταβάλλοντας κάθε χρόνο και αναλογικά τον εύλογο οβολό τους , ήτοι τον απλό φόρο ακίνητης περιουσίας ! ( τα περί μικρής και μεγάλης ακίνητης περιουσίας βλάπτουν σοβαρά το δημόσιο και εξυπηρετούν μικροπολιτικές της δεκαετίας του 50) .

Παράλληλα και για λόγους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψης, ανάτασης, ανάπτυξης και ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς προτείνω (είχα ήδη προτείνει ), να υποχρεωθούν π.χ. οι τράπεζες να επιστρέψουν οικειοθελώς και χωρίς πολλές διατυπώσεις τα παράνομα ποσά που έχουν ήδη εισπράξει , ή έχουν χρεώσει τους ανύποπτους πολίτες , να σταματήσουν άμεσα κάθε δικαστική ενέργεια και να παραιτηθούν από κάθε δικαστικό τίτλο σε περίπτωση που αυτός βασίστηκε σε παράνομες ενέργειες και παράνομα στοιχεία, παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικούς όρους σε βάρος των συναλλασσόμενων πελατών τους !

Ας μη χάσουμε λοιπόν άλλο χρόνο (έλεγα) αυτοσχεδιάζοντας , ζητώντας λογιστική και οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες ! Είναι προφανές ότι θα έπρεπε πρώτα να ζητήσουμε ( έλεγα) αστυνομική και δικαστική συμπαράσταση από τους εταίρους μας και τις διεθνείς δικαστικές και αστυνομικές αρχές για να ελπίζουμε σε πραγματική εξυγίανση και αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας μας και έπειτα να ελπίζουμε σε αποτελεσματικότητα των όποιων οικονομικών μέτρων ! Για αυτό (έλεγα) μη περιμένετε τίποτα από τους ….τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ και τις ακατάλληλες για τη χώρα μας συμβουλές τους. Φτάνουν τα πειράματα. Η τετραετία εξαντλείται ! Με βάση τα παραπάνω και τη κοινή λογική προτείνω ( είχα ήδη προτείνει ) λοιπόν

1. Να ζητηθούν άμεσα ευθύνες και επιστροφή των κλεμμένων και των ….σπαταληθέντων από τους όποιους κατά καιρούς γνωστούς καταχραστές δημόσιας περιουσίας, καθώς και από αυτούς ( παραβάτες του καθήκοντος τους ) οι οποίοι με τις πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και το δημόσιο και τους ( ανυποψίαστους ) συμπατριώτες τους , τους οποίους με δόλο , από ιδιοτέλεια ή από βαριά αμέλεια , ζημίωσαν ανεπανόρθωτα !

2. Παράλληλα με την εφαρμογή του Καλλικράτη , να εξυγιανθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα με άμεσο εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων ! Οτιδήποτε άλλο μέτρο ( είχα πει ) κατάργησης περικοπής μισθών και επιβάρυνση ασφαλισμένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων που εισηγούνται οι ……πιστωτές μας , είναι της θεωρίας « πονάει πόδι, κόψε κεφάλι » και θα είναι κ α τ α σ τ ρ ο φ ι κ ό κ α ι α ν ε π ί κ α ι ρ ο για την εθνική μας οικονομία !

3. Να θεσπισθούν κίνητρα και ενημέρωση προς όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , για την σωστή έκδοση παραστατικών και αποδείξεων , γιατί αυτό θα είναι ……μόνο προς όφελος τους !

4. Να δρομολογηθούν δημόσιες επενδύσεις στο τομέα κατασκευής, ενίσχυσης και συντήρησης των έργων υποδομής και κυρίως άμεσο εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών. Χωρίς σωστές συγκοινωνίες , κατάλληλα λιμάνια και οργανωμένους χώρους υποδοχής επιβατών και εμπορευμάτων , καμία …….ανάπτυξη δεν είναι εφικτή !

5. Αμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου οικονομίας με τις κάθε είδους επιχειρήσεις, όχι μόνο με τους φορείς και …εκπροσώπους τους, για την εξεύρεση αποδεκτών μέτρων που θα βοηθήσουν στην διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.

6. Αναστολή και άμεση διακοπή κάθε εμπορικής δραστηριότητας σε σχέση με διαφήμιση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών με δαπάνη κρατικών φορέων και Ν.Π.Δ.Δ .

7. Θέσπιση κινήτρων και ενίσχυση με οποιοδήποτε μέσο, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σχετικά με τον τομέα των ορατών και αόρατων ( μεταφορές -τουρισμός) εξαγωγών και εν γένει με σχετικά με την εκμετάλλευση έστω και τώρα των γνωστών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, τα οποία οι εκάστοτε άσχετοι, ανεπαρκείς και ανευθυνοϋπεύθυνοι παρά τις επισημάνσεις και directives των ειδικών , αγνόησαν ή πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων και τώρα μείναμε χωρίς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αλλά για όλα αυτά χρειάζονται σωστοί συνεργάτες και…. πλάτες. Λεφτά των άλλων υπάρχουν ( για εμάς μάλλον θα υπήρχαν εάν……). Όμως κάτι άλλο δεν υπάρχει , όταν παρά τις διαβεβαιώσεις τους …. εξακολουθούν να ……χρωστάνε στους πάντες !