Τέσσερις υποψήφιοι κατέθεσαν έγκυρες δεσμευτικές προσφορές για να αποκτήσουν το 82,33% που πωλεί η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.
Ο μοναδικός Ελληνας υποψήφιος, η νηματουργία Επίλεκτος, δεν κατάφερε να προσκομίσει εγγυητική επιστολή και τέθηκε εκτός διαδικασίας.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον η γαλλική Cristal Union, η πολωνική Polski, η βουλγάρικη Litex και η σερβική Sunoko. Γάλλοι, Πολωνοί και Σέρβοι διατηρούν μεγάλα ζαχαρουργεία στις χώρες τους, ενώ η βουλγαρική εταιρεία είναι κυρίως εμπορική και διαθέτει και μονάδα ραφιναρίσματος.
Γάλλοι και Πολωνοί έχουν το προβάδισμα στον πλειοδοτικό διαγωνισμό αφού το τίμημα που προσφέρουν κυμαίνεται μεταξύ 45-50 εκατ. ευρώ.
Ιδίως η σερβική εταιρεία είναι δύσκολο να αποκτήσει την ΕΒΖ καθώς θα συναντήσει προβλήματα από τη σερβική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στη Σερβία υπάρχουν έξι ζαχαρουργεία. Τρία της Sunoko, δύο της θυγατρικής της ΕΒΖ και ένα ιταλικών συμφερόντων. Αν η ΕΒΖ πωληθεί στη Sunoko, η τελευταία θα βρεθεί με 5 από τα έξι ζαχαρουργεία της χώρας και εκτιμάται ότι δεν θα λάβει το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγκέντρωση.
Για να υπάρξει πλειοδότης θα πρέπει να λυθεί το θέμα των δανείων της ΕΒΖ. Αυτή τη στιγμή ο δανεισμός της εταιρείας είναι υπέρογκος αφού ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Οι υποψήφιοι έχουν ζητήσει αναδιάρθρωση των δανείων για να προχωρήσει η διαδικασία.
Τα δάνεια μετά την εξαγορά του υγιούς τμήματος της Αγροτικής έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Περίπτωση να πωληθεί η εταιρεία έναντι συμβολικού τιμήματος με τον νέο ιδιοκτήτη να αναλαμβάνει όλα τα δάνεια δεν υπάρχει, καθώς ο εκκαθαριστής πρέπει οπωσδήποτε να λάβει τίμημα από την αγοραπωλησία το οποίο και θα κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ετσι, η τύχη του διαγωνισμού βρίσκεται στα χέρια του κ. Μιχάλη Σάλλα, του επόπτη κ. Γ. Προβόπουλου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας οι οποίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε μία αναδιάρθρωση χρεών ώστε να αλλάξει χέρια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.
Σχετικά με τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών να κλείσουν το εργοστάσιο της Ορεστιάδας παράγοντες που γνωρίζουν τη λειτουργία της ΕΒΖ αναφέρουν πως οι 158.000 τόνοι που έχει δικαίωμα να παράγει (ποσόστωση) η ελληνική εταιρεία καλύπτονται άνετα από την παραγωγική δυναμικότητα των άλλων δύο εργοστασίων (Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες) και θεωρούν σίγουρο πως αν η εταιρεία περάσει σε ιδιωτικά χέρια θα υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Πέρσυ η ΕΒΖ παρήγαγε στην Ελλάδα 60.000 τόνους. Στην Ελλάδα η εταιρεία αριθμεί 270 εργαζόμενους και περίπου 400 στη Σερβία.
Μεγάλες δυνατότητας αναδιάρθρωσης -κυρίως στο προσωπικό- υπάρχουν και στα δύο ζαχαρουργεία της Σερβίας.
Το σίγουρο είναι ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα επιμείνουν μέχρι τέλος καθώς εκτιμούν ότι η εταιρεία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και επίτευξης υγιούς τζίρου και κερδοφορίας.
Προς το παρών πάντως, η εταιρεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μείωσης των τιμών της ζάχαρης κατά 20 -30 ευρώ τον τόνο -η Ελλάδα σήμερα έχει τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη μαζί με την Αγγλία- γεγονός που θα σημάνει μια απώλεια της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Όσα δηλαδή τα κέρδη της περσινής χρήσης.