Για τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εγκαινιάζοντας στο ίδρυμα «Τοπογραφία του Τρόμου» την έκθεση «Βερολίνο 1933 – Ο δρόμος προς την δικτατορία», με θέμα τους πρώτους έξι μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι τα γεγονότα της 30ής Ιανουαρίου 1933 πρέπει να αποτελούν για τους Γερμανούς «διαρκή υπενθύμιση» ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά από μόνα τους.

Με αφορμή την 80ή επέτειο από την ημέρα που ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος, η Μέρκελ τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν επιτυγχάνει από μόνη της κι επισήμανε ότι η άνοδος του χιτλερικού καθεστώτος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την συμμετοχή της ελίτ και τμήματος της γερμανικής κοινωνίας ή έστω χωρίς την ανοχή τους.

Αναφερόμενη στη ναζιστική εκστρατεία εναντίον ανθρώπων λόγω της θρησκείας, της καταγωγής, της σεξουαλικής τους προτίμησης και του τρόπου ζωής τους, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την ποικιλία «γόνιμο έδαφος για τον πολιτιστικό πλούτο, έκφραση και σανίδα σωτηρίας κάθε ελεύθερης δημοκρατίας».

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών τρόπων σκέψης και απόψεων προάγει την δημιουργικότητα και την καινοτομία, προωθεί την συμμετοχή της κοινότητας. Αυτός ο ανταγωνισμός λειτουργεί επίσης διορθωτικά, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να είναι διαφανείς και κατανοητές» συμπλήρωσε.

Και κατέληξε με την ευχή η έκθεση να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες «ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα για ένα καλό μέλλον».