Περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια υποσχέθηκαν δωρητές, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους πολίτες που επηρεάζονται από την κρίση στη Συρία.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, Σαμπάχ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ, άνοιξε τη διεθνή διάσκεψη δωρητών με μία δωρεά 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ίδιο ποσό προσέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν κι-μουν κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες «στο όνομα της ανθρωπιάς».

Μιλώντας στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Συνέδριο Δωρητών για τη Συρία στο Κουβέιτ, ο Μπαν κι-μουν περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία ως καταστροφική.

«Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πλευρές και κυρίως στη συριακή κυβέρνηση, στο όνομα της ανθρωπιάς, να σταματήσει τις δολοφονίες, να σταματήσει τη βία» είπε.

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται 1,5 δισ. δολάρια για τρόφιμα, καταφύγιο και άλλου είδους βοήθεια σε τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται σε συριακό έδαφος και σε 700.000 πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες.

Τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ τους επόμενους έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν το Μέτωπο Αλ Νούσρα για τον θάνατο δεκάδων ατόμων στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία, αντικρούοντας τις καταγγελίες ακτιβιστών, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για την αιματοχυσία.

Μέλη της αντιπολίτευσης είπαν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ διέπραξαν σφαγή την Τρίτη όταν εντοπίστηκαν τα πτώματα 65 ανθρώπων που είχαν δεχτεί πυροβολισμούς, με τα χέρια δεμένα, κατά μήκος του ποταμού Κουέικ στη συνοικία του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες Μπουστάν αλ-Κασρ.