ΛΑΡΙΣΑΙΑ

Εκλογές 2009: Η 29χρονη τότε Ηρώ Διώτη εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Λαρίσης και στέφθηκε έτσι η πιο νεαρή βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ερωτηθείσα αν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, με τον κοφτό, συνήθη, απότομο τρόπο της, απάντησε «όχι», επιτρέποντας στους φίλους να διακρίνουν μια υπερβολική δόση ταπεινότητας και στους εχθρούς ένα μικρό ψέμα – και στην αναμέτρηση του 2007 βρέθηκε ένα σκαλί πριν από την εκλογή της. Η μικρή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αποκαλούν, φαίνεται να γνωρίζει καλά το πολιτικό παιχνίδι.

Η νεαρή Διώτη εγκατέλειψε τη Λάρισα για να μπει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Στις πρώτες συνεντεύξεις της μάλιστα παραπονιόταν ότι δεν είχε προσαρμοστεί στους ρυθμούς της μεγαλούπολης και ότι δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει με το αγαπημένο της ποδήλατο. Σήμερα δείχνει να τα έχει καταφέρει. Επίσης η πρωτεύουσα – αν μη τι άλλο –
σφύζει από ποδηλάτες.

Γεννημένη το 1979 στον Χολαργό, μεγάλωσε στη Λάρισα και πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η δράση της στον χώρο της Αριστεράς ξεκίνησε μέσω του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, κινημάτων πόλης και αντιρατσιστικών κινήσεων. Είχε λοιπόν όλα τα εχέγγυα προκειμένου να αναδειχθεί από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα – τον οποίο στήριξε φανατικά – σε στέλεχος πρώτης γραμμής. Είναι άλλωστε γνωστή η φωτογραφία στην οποία κρατά ευλαβικά στα χέρια της το πρόσωπο του Αλέξη, κοιτώντας τον με δέος, όταν τον Οκτώβριο του 2009 αναδείχθηκε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προηγούμενη Βουλή πάντως ξεχώρισε για τις ερωτήσεις της, σχετικές με τα δικαιώματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων – από τα χείλη της ακούστηκε πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο η λέξη «διεμφυλικός». Βέβαια, όσοι γνωρίζουν τον επαναστατικό χαρακτήρα της θα περίμεναν μια πιο δυναμική παρέμβαση στα πράγματα. Εξετάζοντας την πορεία της στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε απλά αξιοπρεπή.

Παρ’ όλα αυτά, πολλά μουχλιασμένα μπλογκ της άκρας Δεξιάς τής χρεώνουν εχθρικές σχέσεις με την Αστυνομία. Είναι γνωστό το φωτογραφικό στιγμιότυπο όπου διακρίνεται να συγκρούεται με τις ασπίδες των ΜΑΤ. Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίζεται από τα δημοσιεύματα είναι ότι η Διώτη είχε τρέξει προς υπεράσπιση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είχε δεχτεί δακρυγόνο στο πρόσωπο.

ΣΠΑΝΙΟΛΑ

Αν στην ορκωμοσία της νέας Βουλής μια παρουσία τράβηξε τα βλέμματα αυτή ήταν αναμφισβήτητα της Ηρώς Διώτη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε μια ξεχωριστή εμφάνιση α λα Φρίντα Κάλο. Φορώντας ένα κατακόκκινο φόρεμα και σκουλαρίκι στη μύτη, ολοκλήρωσε την ενδυματολογική πανδαισία ανασύροντας από την τσάντα της μια έθνικ βεντάλια – αρκετή για να της δώσουν το παρωνύμιο «Σπανιόλα». Οι πιο κυνικοί σήμερα σχολιάζουν την τότε εμφάνισή της ως μια πρόγευση της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική.

Δεν πέρασε βέβαια λίγος καιρός και οι στήλες των παραπολιτικών απέκτησαν νέο θέμα για να ασχοληθούν μαζί της, την περίφημη εγκυμοσύνη της, αλλά και τον πατέρα του παιδιού της. Μάλιστα, δημοσιεύματα την εμφάνιζαν ως ανύπανδρη μητέρα, κάτι που δεν ισχύει βεβαίως, αλλά η ίδια φαίνεται να το απόλαυσε ιδιαίτερα, καθώς κάτι τέτοιο ενισχύει το γενικότερο αντισυμβατικό προφίλ της. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή τη μυστικοπάθεια δεν κρύβεται τόσο η ανάγκη της να προστατεύσει τον ιδιωτικό της βίο, αλλά η προσπάθεια να καλλιεργήσει έναν μύθο γύρω από το άτομό της.

Μολονότι πάντως έχει οριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα υπεύθυνη σε θέματα περιβάλλοντος, δεν βγαίνει κερδισμένη στη σύγκριση με την επικοινωνιακή Ρένα Δούρου ή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει αναδειχθεί σε ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα, στις ομιλίες της κυριαρχούν αρκετά αναχρονιστικά, στείρα σχήματα, που φαντάζουν ανακόλουθα με τη γενικότερη, φρέσκια παρουσία της. Αποτέλεσμα; Μελό λαϊκισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το ποιο τραγούδι περιγράφει τη ζωή και τους στόχους της, απάντησε με στίχους των Active Member (από το «Θα ’θελα να ’μουν»): «Να ’μουν εβραίος το ’40 στη Θεσσαλονίκη / ή ένα κύμα μεγάλο πάνω στα ξερονήσια / να ’στελνα πίσω την ντροπή σ’ αυτούς που ανήκει / και μια συγνώμη σ’ αυτούς που χάθηκαν περίσσια». Πραγματικά λυρική η Ηρώ.

Πολλοί ποντάρουν στο πολιτικό χαρτί της και ισχυρίζονται ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεδιπλώσει το ταλέντο της στη νέα αυτή κοινοβουλευτική περίοδο εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Μητέρα εδώ και μερικές εβδομάδες, μέλλει να αποδείξει αν ήρθε για να μείνει στο πολιτικό στερέωμα. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι σε πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η ίδια ταπεινά δηλώνει ότι δεν την απασχολεί αν θα αναλάβει υπουργικό θώκο. Ανάμεσα στους αγαπημένους της συγγραφείς συγκαταλέγεται και ο εξαίρετος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς…