Μπροστά στο Σίδνεϊ, είναι μάλλον η «ήρεμη δύναμη» της Αυστραλίας – ή τουλάχιστον ήταν ως το 2011, όταν ανακηρύχθηκε «η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς», κατόπιν έρευνας του Economist Intelligence Unit. Στην πρωτεύουσα της Πολιτείας της Βικτώριας, η αλήθεια που καλείται να ανακαλύψει ο ταξιδιώτης βρίσκεται στην αστική μεν, χαλαρωτική δε καθημερινότητα: στο όμορφο βικτωριανό κέντρο, όπου φυσάει και ευρωπαϊκός άνεμος, στις ειδυλλιακές παραποτάμιες βόλτες κατά μήκος του Γιάρα, στις «glossy» νύχτες παρέα με κοκτέιλ – το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται, άλλωστε, στην καρδιά του καλοκαιριού. Η Μελβούρνη είναι ένα φιλόξενο χωνευτήρι πολιτισμών και ανθρώπων. Ο παλμός της πόλης χτυπάει ανάμεσα στους ουρανοξύστες, στο εμπορικό κέντρο Chadstone (για όσους ακόμη ψάχνουν Chanel και Gucci) ή στη λεγόμενη «Μέκκα του εμπορίου», την αγορά Queen Victoria (λειτουργεί από το 1878), όπου θα βρείτε τα πάντα, από ολόφρεσκα λαχανικά μέχρι υπέροχους «vintage» θησαυρούς.

Ραντεβού στα ρολόγια

«Θα συναντηθούμε κάτω από τα ρολόγια». Αν τύχει να πιάσετε τον εαυτό σας να αρθρώνει αυτή την έκφραση, σημαίνει ότι έχετε συγχρονιστεί και με τους αστικούς ρυθμούς της Μελβούρνης. Τα «ρολόγια» δεν είναι παρά εκείνα που βρίσκονται στην κεντρική είσοδο του Flinders Street Station, του μητροπολιτικού σιδηροδρομικού σταθμού της Μελβούρνης, στη συμβολή της ομώνυμης οδού με τη Swanston. Θα περιηγηθείτε στον ιστορικό σταθμό, με τους παραπάνω από 100.000 επιβάτες ημερησίως, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του κέντρου της πόλης, και στη συνέχεια θα κάνετε δυο βήματα και θα βρεθείτε στη Federation Square: την πλατεία που ουσιαστικά περιβάλλει ένα «γιγαντιαίο αμφιθέατρο, περιτοιχισμένο από γυαλί και μέταλλο», όπως συνήθως περιγράφεται, που θα σας δώσει μαθήματα ντεκονστρουκτιβισμού. Η περίσταση είναι ό,τι πρέπει για υπαίθριο, ηλιόλουστο πρωινό καφέ, προκειμένου να βγάλετε το τουριστικό πρόγραμμα της ημέρας – με θέα στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Κυριακή στο ποτάμι

Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας ως φιλότεχνοι στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας (ανάμεσα στις πολλές επιλογές, αυτή την περίοδο φιλοξενείται και η έκθεση υπό τον τίτλο «Radiance: Τhe neo-impressionists», η οποία θα διαρκέσει ως τις 17/3). Κατά το μεσημέρι, στο Southgate (την περιοχή στις όχθες του ποταμού Γιάρα, που κατά πάσα πιθανότατα θα σας κερδίσει) θα επισκεφθείτε μπουτίκ καταστήματα και θα γευματίσετε σε κάποιο από τα εξαιρετικά εστιατόρια. Ισως αξίζει να θυσιάσετε την… πλωτή ξενάγηση στα νερά του ποταμού για έναν περίπατο στις όχθες του. Η βόλτα σας θα περιλαμβάνει, επίσης, τις αγορές του Southbank όπου θα ανακαλύψετε στο διάβα σας και ό,τι άλλο συνεπάγεται η κυριακάτικη σχόλη: διασκεδαστές του δρόμου, «αγάλματα» που ζωντανεύουν με μερικά ψιλά και ένα χαμόγελο, ακόμη και αμαξάδα. Το βράδυ μπορείτε να επιλέξετε την ασφάλεια του Κέντρου Τεχνών, όπου στεγάζονται οι παραστατικές τέχνες στη Μελβούρνη, ή να προκαλέσετε την τύχη σας στο καζίνο-μεγαθήριο Crown.

Πιγκουίνοι στο νησί

Μια εκδρομή στο Phillip Island σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ανάμεσα στα άλλα, για να έχετε ένα ξεχωριστό τετ-α-τετ με ένα τσούρμο πιγκουίνους μόλις δύσει ο ήλιος – αν και εκείνοι θα είναι κουρασμένοι, θα έχουν μόλις επιστρέψει από το ημερήσιο ψάρεμα. Επίσης, η παραλία στην περιοχή του Brighton, νοτιοανατολικά του κέντρου της Μελβούρνης, είναι διάσημη (και) για τα χαρακτηριστικά, πολυφωτογραφημένα, πολύχρωμα αποδυτήρια στην αμμουδιά. Πάντως, για μια πιο ολοκληρωμένη εξόρμηση, το παραλιακό Sorrento απέχει περίπου μιάμιση ώρα. Για να εξερευνήσετε την άγρια φυσική ομορφιά, το Bright βρίσκεται περίπου τρεις ώρες μακριά από τη Μελβούρνη και είναι, μεταξύ άλλων, η χαρά των περιπατητών.

Εθνικ Μελβούρνη

Οπως ξέρετε, «πατριώτες» θα βρείτε πολλούς. Αλλά, προφανώς, το ενδιαφέρον κρύβεται αλλού: η «Chinatown» (η ιστορία της πηγαίνει πίσω ως τα μέσα του 19ου αιώνα) βρίσκεται στην οδό Little Bourke στο κέντρο της Μελβούρνης και υπόσχεται ένα πολύχρωμο αστικό οδοιπορικό, με ανάπαυλα για γεύμα σε φθηνά εστιατόρια. Εάν επιθυμήσετε τους γείτονές μας Ιταλούς, βόρεια του κέντρου βρίσκεται το προάστιο Carlton (όπου ο μέσος όρος ηλικίας κατεβαίνει αισθητά λόγω πανεπιστημίου) με τις αντίστοιχες γεύσεις και ατμόσφαιρα. Μάλιστα, βορειοδυτικά του Carlton βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της Μελβούρνης στον οποίο θα αφιερώσετε μερικές ώρες, είτε έχετε παιδιά είτε όχι (θα φτάσετε ως εκεί και δεν θα δείτε καγκουρό και κοάλα;). Στην μποέμ συνοικία Fitzroy θα βρεθείτε ανάμεσα σε νέους και καλλιτέχνες και θα βρείτε πολύβουα café, βιβλιοπωλεία που μένουν ανοιχτά ως αργά, χώρους τέχνης και – φυσικά – παμπ. Στην ισπανική γωνιά της περιοχής θα φάτε tapas και – αν πιείτε αρκούντως – θα μάθετε και φλαμέγκο.