Όχι μόνο τη δραματική μείωση του προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες της χώρας αλλά και την ανησυχία των υπαλλήλων για το μέλλον τους φέρνουν στο προσκήνιο οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ. Υπαίτιους για την κατάσταση αυτή εμφανίζουν πέραν των συνταξιοδοτήσεων την ένταξη των υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόγραμμα κινητικότητας αλλά και τις καθυστερήσεις στις μετατάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη το μεσημέρι της Τετάρτης (30.1.2012) κατήγγειλαν πως 500 υπάλληλοι σε δήμους και περιφέρειες συνεχίζουν να λαμβάνουν μόνο το 75% του μισθού τους, παρ’ ότι με δικαστικές αποφάσεις ανεστάλη η διαδικασία διαθεσιμότητάς τους και οι φορείς καλούνται να συνεχίσουν κανονικά τη μισθοδοσία τους (100%). Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος, «το κράτος δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις».
Από τις 12 Νοεμβρίου 2012 υπάλληλοι στους δήμους και στις περιφέρειες που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας πληρώνονται με το 75% του μισθού τους –κι αυτό μέχρι να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Όμως ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την τοποθέτησή τους σε άλλη υπηρεσία για την κάλυψη κενών, με αποτέλεσμα και να μετρούν τον «μειωμένο» μισθό τους λόγω διαθεσιμότητας αλλά και να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο υπό την απειλή ότι αν εντός ενός έτους δεν έχουν καλύψει νέα θέση θα πάρουν την απόλυση στο χέρι.

Καταγράφτηκαν 1.980 κενά στο προσωπικό
Παράλληλα, σχετικά με το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού, κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών ότι στους 225 δήμους και περιφέρειες που έστειλαν στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν καταγραφεί 1.980 κενά. Πάντως, με βάση όσα τους μετέφερε ο κ. Στυλιανίδης, δεν θα γίνουν απολύσεις, ενώ οι μετακινήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα θα γίνουν «εσωτερικά», δηλαδή από δήμο σε νομικό πρόσωπο ή τούμπαλιν. Πάντως, εντός του 2013 θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 12 δήμους η αξιολόγηση των δομών (οργανικών μονάδων) ενώ θα ακολουθήσει αργότερα η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού.
«Παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία και ανησυχούμε. Οι δηλώσεις της τρόικας μιλάνε για απολύσεις, αλλά και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτό δείχνουν. Είμαστε με το «όπλο παρά πόδα»» λέει ο κ. Μπαλασόπουλος.
Αιχμές για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Οι ευθείες βολές για τη στάση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία του προγράμματος κινητικότητας είναι εμφανείς. Πάντως, και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει προβληματισμός για τις καθυστερήσεις στο ζήτημα της μετακίνησης των 2.000 υπαλλήλων οι οποίοι τέθηκαν, τελικά, σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012. Ακόμα και στο επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης τα υπουργεία δεν έχουν στείλει ακόμη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα κενά τους ώστε στη συνέχεια το Τριμελές Συμβούλιο να κρίνει ποιες θέσεις θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα με υπαλλήλους.