Εντός στόχου κινήθηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την εξόφληση 3,5 δισ. ευρώ ως τον Μάρτιο, 5 δισ. ευρώ ως τον Ιούνιο, 6,5 δισ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και 8 δισ. ευρώ ως τα Χριστούγεννα του 2013.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, «ούτε ένα ευρώ δεν θα εκταμιεύεται για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα». Το ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού αρμόδιου για τα έσοδα κ. Γιώργου Μαυραγάνη.
Οι αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ώστε τα Υπουργεία να μην υπερβαίνουν τις προϋπολογισμένες δαπάνες, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα, ώστε να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
Θετικά μηνύματα
Εν τω μεταξύ. συγκράτηση δαπανών και σημαντική μείωση των οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κ. Σταϊκούρας. Καταγράφεται μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων κατά 665 εκατ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο του 2012. Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη το ακριβές ποσό που δόθηκε τον Ιανουάριο στους δικαιούχους των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου τα οποία κινούνται στην περιοχή των 9,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι απλήρωτες υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης στις 31.12.2012 ανέρχονταν στο ποσό των 670,1 εκατ. ευρώ, από 937,0 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2011, σημειώνοντας μείωση κατά 266,9 εκατ. ευρώ. Στις 31.12.2012 οι απλήρωτες υποχρεώσεις ήταν 670,1 εκατ. ευρώ ενώ στις 30.11.2012 ήταν 1.335,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μειώθηκαν το μήνα Δεκέμβριο του 2012 κατά 665,6 εκατ. ευρώ.
«Καθίσταται σαφές ότι σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, δηλαδή 462 φορέων-Υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επετεύχθη ταυτόχρονα μείωση των δημοσίων δαπανών, περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και περιορισμός των οφειλών του Κράτους. Πρόκειται, συνεπώς, για εξελίξεις που καταδεικνύουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης κατά τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου και το διάγραμμα αποληρωμής για Δεκέμβριο 2012 – Ιανουάριο 2013.