Όταν η Σάσα Βούλγαρη συναντά τον Νικόλαο Γύζη ή, καλύτερα, όταν οι πίνακες παραπέμπουν σε παραμύθια και γεννούν εικόνες και συγκινήσεις για μικρούς και μεγάλους θεατές-ακροατές…
Με αφορμή την έκθεση στο Ιδρυμα Θεοχαράκη και σε συνεργασία μαζί τους, η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη προτείνει μια ξεχωριστή περιπλάνηση στον κόσμο του ζωγράφου: Μέσα στους χώρους του κτιρίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας, θα διηγηθεί, την ερχόμενη Παρασκευή και το ερχόμενο Σάββατο (1 και 2 Φεβρουαρίου) ιστορίες εμπνευσμένες από τους πίνακες, για μικρούς και μεγάλους. Η ίδια που σχεδίασε το πρόγραμμα, αφηγείται και τραγουδά.
«Εχω κάνει μια επιλογή από αφηγήματα και παραμύθια που μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από τα έργα του. Σε ό,τι αφορά στους ενήλικες, αυτός γίνεται με αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα και κυρίως Βιζυηνό, ενώ για τα παιδιά, αντλώ υλικό από τα λαϊκά μας παραμύθια», λέει η ίδια, που δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση. Αλλωστε στο παρελθόν έχει «συνομιλήσει» τόσο με το έργο του Eλ Γκρέκο όσο και με αυτό του Γιαννούλη Χαλεπά, σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, προ δεκαετίας, στη γενέτειρα του γλύπτη, το χωριό Πύργος της Τήνου.
Ο πίνακας του Γύζη «Τα αρραβωνιάσματα» (1875) στάθηκε ο βασικός μοχλός της έμπνευσής της: «Επισκέφθηκα πολλές φορές την έκθεση, κράτησα την αύρα της, διάβασα πολύ, συγκέντρωσα πληροφορίες και αφέθηκα στη μαγεία του ζωγράφου. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Ετσι άλλωστε δουλεύω κι όταν η έμπνευση έρχεται από αλλού».
Οι δύο αφηγηματικές περιπλανήσεις που θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν η έκθεση ολοκληρώσει τον κύκλο της (την Κυριακή 3/2/13) περιλαμβάνουν πλούσιο υλικό: βιογραφικές ιστορίες από τη ζωή του καλλιτέχνη, αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που σχετίζονται με την εποχή του και προφορικά κείμενα αντλημένα από την λαϊκή παράδοση.


Το παραμύθι και η κρίση

«Φυσικά και μας έχει επηρεάσει», λέει η Σάσα Βούλγαρη που αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. «Θα έλεγα ότι στρέφονται περισσότερο στα παραμύθια οι νεαρές μητέρες με μικρά παιδιά, γιατί ακόμα δεν έχουν τα μεγάλα έξοδα με τα σχολεία και επιπλέον δεν έχουν κουρασθεί ακόμα… Από την πλευρά μου ανανεώνω πολύ συχνά το περιεχόμενο των παραμυθιών μου και φυσικά οι τιμές έχουν μειωθεί». Τέλος επισημαίνει ότι «όποτε είναι δωρεάν, όπως συνέβη στην Εθνική Βιβλιοθήκη το περασμένο φθινόπωρο, σε μια εξαιρετική εκδήλωση, ή στους Αέρηδες, ο κόσμος γεμίζει τους χώρους και δεν πέφτει καρφίτσα».

Μυρτώ Λοβέρδου

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλέφωνο 210-3611206
Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 21:00 για ενήλικες και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 19:00 για παιδιά άνω των 5 ετών, μαζί με τους γονείς)
Διάρκεια: 90′ περίπου
Εισιτήρια: 10 € για ενήλικες – 8 € για παιδιά

* Η έκθεση «Ο Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος» ολοκληρώνεται την Κυριακή 3/2/2013 _στο Ιδρυμα Θεοχαράκη