Ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες με ανήλικα παιδιά ξεκινά η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟΔΕΠ) για την στήριξη ακόμη περισσότερων πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι έφτασαν σήμερα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στο κτήριο της ΚΟΔΕΠ για να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Καθώς το τοπίο όταν γίνονται αξιολογήσεις και καταγραφές νέων δικαιούχων είναι συχνά θολό, οι υπεύθυνοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης δεν βάζουν όριο στον αριθμό των οικογενειών που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε προτεραιότητα στις ανάγκες ανθρώπων με ανήλικα παιδιά, οπότε εάν η ανάγκη ξεπεράσει τις δυνατότητές μας, τότε θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τις καλύψουμε».
{{{ moto }}}
Για να συμπεριληφθεί μια οικογένεια στη νέα δωρεάν διανομή τροφίμων, θα πρέπει να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ και να είναι μόνιμοι κάτοικοι ή δημότες Πειραιά. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
∙Φορολογική δήλωση και Ε9
∙Φωτοτυπία ταυτότητας
∙Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
∙Κάρτα ανεργίας (εφόσον υπάρχει)
∙Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας
Προτεραιότητα για τους υπεύθυνους του προγράμματος αποτελεί να κοινοποιηθεί αυτό μέσω αφισοκόλλησης στα σχολεία, καθώς εκεί εντοπίζεται ένας πυρήνας των αναγκών, με στόχο να ενημερωθούν «διακριτικά» οι γονείς, αλλά και οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.
Το νέο πρόγραμμα έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα της ΚΟΔΕΠ, η οποία μέσω της «Τράπεζας Αγάπης και Προσφοράς» βοηθά σε μηνιαία βάση 400 οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Αυτές λαμβάνουν κάθε μήνα ένα κουτί με τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα και είδη για το σπίτι. Επιπλέον, με τις δωρεάν διανομές τροφίμων η Τράπεζα υποστηρίζει ακόμη 600 –800 άτομα που έχουν ανάγκη.
Όσον αφορά τους άστεγους, στον Ξενώνα «Ανακούφιση» αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 38 άτομα, εκ των οποίων οι 17 είναι άνδρες, οι 13 γυναίκες και υπάρχουν και 8 παιδιά. Χάρη στη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, τους προσφέρεται καθημερινά συσσίτιο από δύο ναούς, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ οι προσφορές ιδιωτών και ΜΚΟ συμπληρώνουν τις ανάγκες του ξενώνα. Η κοινωνική λειτουργός φροντίζει όχι μόνο για τη συνεχή ψυχολογική τους υποστήριξη, αλλά και για την κοινωνική επανένταξη στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό.
Τέλος, μεγάλη ανακούφιση για την οικογένεια αποτελεί το πρόγραμμα «Διδακτική Αλληλεγγύη» το οποίο προσφέρει φροντιστηριακά μαθήματα σε περισσότερα από 100 παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ένα πρόγραμμα που δεν θα πραγματοποιούνταν δίχως τη βοήθεια των περίπου 20 εθελοντών καθηγητών, οι οποίοι κάνουν σχολικά μαθήματα για τάξεις από δημοτικό έως λύκειο, καθώς και ξένες γλώσσες.