Κάποια κράτη της ΕΕ, που είναι πνιγμένα στα χρέη, προσφέρουν υπηκοότητα σε Κινέζους, φτάνει να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην Ουγγαρία, στην Κύπρο, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Η Κύπρος προσφέρει, από το 2011, σε όσους ξένους αγοράζουν ακίνητο αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ, την δυνατότητα εξασφάλισης άδειας μόνιμης παραμονής, με αποτέλεσμα χιλιάδες Κινέζοι να έχουν εγκατασταθεί στο νησί, γράφει το ρεπορτάζ.

Ανάλογη τακτική έχει υιοθετήσει ένας άλλος δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη, η Πορτογαλία. Η κυβέρνηση της Λισσαβώνας προσφέρει στους αγοραστές κατοικιών άνω των 500.000 ευρώ την δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης μετά από πέντε χρόνια, και την δυνατότητα απόκτησης της πορτογαλικής υπηκοότητας μετά από έξι χρόνια.

Στη λίστα αυτή προστέθηκε τον περασμένο μήνα η Ουγγαρία.

Οποιοσδήποτε μη – Ευρωπαίος πολίτης επενδύσει 250.000 ευρώ σε πενταετή κρατικά ομόλογα αποκτά το δικαίωμα αίτησης για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα. Σκοπός της ουγγρικής κυβέρνησης είναι η μείωση του δημοσίου χρέους που βρίσκεται στο 80% του ΑΕΠ. Στα οκτώ χρόνια οι ξένοι επενδυτές αποκτούν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για ουγγρικό διαβατήριο.

Η Ισπανία, θα προσφέρει από τον Νοέμβριο προσωρινές άδειες παραμονής σε όσους θα αγοράζουν ακίνητα αξίας 160.000 ευρώ και άνω.

Οι Κινέζοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα τους λόγω των περιορισμών στην αγορά κατοικίας, των περιορισμένων ευκαιριών για επενδύσεις, και της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Αν και οι ΗΠΑ είναι δημοφιλέστατος προορισμός για τους Κινέζους, η Ευρώπη με τα χαμηλότερου κόστους ακίνητα, τα οργανωμένα συστήματα Υγείας και Παιδείας και την προοπτική απόκτησης διαβατηρίου γίνεται όλο και πιο ελκυστική.

Οι Βρυξέλλες έχουν υποστεί σοκ φοβούμενες κατακλυσμό μελλοντικών «ευρωπαίων πολιτών» από την Κίνα, που θα μπορούν να ζουν στην Ενωση κανονικά και με τον νόμο. «Πρόκειται για μια κατάχρηση της ιδιότητας κράτους – μέλους της ΕΕ που προκαλεί σοκ», λένε κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ουγγρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα ξεπουλήματος υπηκοότητας, αλλά απλώς πρόκειται για «προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών».