Μια νέα οργάνωση αναρχικών, το Μαύρο Μπλοκ, έκανε την εμφάνισή της στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα, την παραμονή της δεύτερης επετείου της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011. Δηλωμένος στόχος της είναι να πολεμήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Το αιγυπτιακό Μαύρο Μπλοκ εμπνέεται, σύμφωνα με το BBC, από παρόμοιες ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά της οικονομικής κρίσης και, νωρίτερα, της παγκοσμιοποίησης. Τα μέλη του ντύνονται στα μαύρα και διαδηλώνουν έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόση δύναμη έχει το Μαύρο Μπλοκ στην Αίγυπτο. Είναι όμως γνωστό ότι διατηρεί διασυνδέσεις με άλλες αιγυπτιακές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι «Ούλτρας» (οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας αλ-Αχλι του Καΐρου).
Μέλη του Μαύρου Μπλοκ έκαναν την εμφάνισή τους στην Πλατεία Ταχρίρ την περασμένη Παρασκευή, χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα ότι θα συνεχίσουν την επανάσταση και θα υπερασπιστούν τους διαδηλωτές.
Οι σελίδες τους στο Facebook έχουν προσελκύσει χιλιάδες «φίλους». Σ’ αυτές αναρτούν βίαια συνθήματα κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και «εκπαιδευτικά» βίντεο για τη μάχη στους δρόμους. Το Μαύρο Μπλοκ αυτοπεριγράφεται ως οργάνωση που «αγωνίζεται για να απελευθερώσει τον λαό, να βάλει τέλος στη διαφθορά και να ανατρέψει τους τύραννους».
Το σύντομο βίντεο, που έχει γυριστεί νύχτα, παρουσιάζει άντρες που φορούν μαύρα ρούχα και μαύρες μάσκες. Μερικοί από αυτούς κρατούν αιγυπτιακές σημαίες ενώ άλλοι μαύρες σημαίες με το γράμμα «Α». Με δήλωσή της που αναρτήθηκε στο Facebook, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό στα γραφεία της επίσημης ιστοσελίδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σε γνωστό εστιατόριο του Καΐρου που ανήκει σε Αδελφό Μουσουλμάνο.
«Ανακηρύσσουμε την επανάστασή μας σήμερα στην Πλατεία Ταχρίρ μέχρι η Αίγυπτος και ο λαός της να ανακτήσουν τα δικαιώματά της», αναφέρει το Μαύρο Μπλοκ στο Facebook. «Δεν είμαστε αλήτες ή σαμποτέρ, αλλά υπερασπιζόμαστε την Αίγυπτο κατά της εγκληματικότητας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».
Σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτές του Μαύρου Μπλοκ, ο Σαρίφ αλ-Σίρφι, η οργάνωση έχει το σύνθημα «Εκδίκηση ή Επανάσταση». Εκτός από τους Ούλτρας, στο Μαύρο Μπλοκ δραστηριοποιούνται ακτιβιστές από το αριστερό Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου και άλλοι.
Τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα κατάταξε το Μαύρο Μπλοκ στα «δήθεν επαναστατικά κινήματα, όπως ο αναρχισμός και οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές» (σ.σ. αιγύπτιοι τροτσκιστές). Αυτές οι αναρχικές ομάδες σαμποτάζ δεν είναι επαναστατικές. Αντίθετα, μεταχειρίζονται την επανάσταση σαν επίφαση για να προκαλέσουν χάος».
Αρθρογράφος αιγυπτιακής εφημερίδας περιέγραψε το Μαύρο Μπλοκ ως «ομάδα νεαρών εξτρεμιστών που υιοθετούν αναρχικές ιδέες, αντιγράφοντας τα δυτικά τρομοκρατικά κινήματα».