Το διορισμό του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εγκρίνει την Τρίτη η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο διορισμός του γερουσιαστή των Δημοκρατικών, που διαθέτει μακρά πείρα στις διεθνείς σχέσεις και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, εγκρίθηκε ήδη από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπάρμπαρα Μπόξερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Κέρι -ο οποίος μέχρι σήμερα προήδρευε της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία- ψηφίστηκε ομόφωνα από τους συναδέλφους του.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, που «μετρά» πέντε θητείες και έχει επίσης διεκδικήσει ανεπιτυχώς το χρίσμα για την αμερικανική προεδρία, χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Αναφερόμενη την Τρίτη στον διάδοχό της, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Κέρι θα επιδιώξει την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή μετά τις νέες διόδους που άνοιξε η εκλογική έκβαση στο Ισραήλ φέρνοντας σε απροσδόκητα υψηλή θέση τους μετριοπαθείς του Κέντρου.

«Πραγματικά πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές ανοίγουν πόρτες, δεν τις κλείνουν. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο διάδοχός μου θα εξετάσουν κάθε πιθανή ευκαιρία [για ειρήνευση]» δήλωσε η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κατά την ακρόασή του προ ημερών στη Γερουσία, ο Τζον Κέρι κατέθεσε με το βλέμμα στο Ιράν και στα καυτά σημεία της Μέσης Ανατολής, αλλά περισσότερο -και κάπως ασυνήθιστα σε σχέση με τους προκατόχους του- στην οικονομική πολιτική.

«Περισσότερο από ποτέ η εξωτερική πολιτική είναι οικονομική πολιτική», τόνισε και διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν τα του (οικονομικού) οίκου τους για να μπορέσουν να ηγηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.