Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τη βρετανική τηλεόραση επιβεβαιώνει μαρτυρίες και έρευνες ότι η αστυνομία της Νότιας Αφρικής κυνήγησε και σκότωσε εν ψυχρώ απεργούς μεταλλωρύχους στη διάρκεια των συγκρούσεων στο ορυχείο στο Μαρικάνα, όταν 34 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στις 16 Αυγούστου 2012.

Το αποκαλυπτικό υλικό, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 σε έρευνα του Ίνιγκο Γκίλμορ, καταγράφηκε με κινητό τηλέφωνο από αστυνομικό και δείχνει αστυνομικούς να κυνηγούν απεργούς μέσα στους θάμνους και να σκοτώνουν τουλάχιστον έναν από αυτούς.

Στο βίντεο ακούγεται αξιωματικός της αστυνομίας να ζητά από τους συναδέλφους του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση: «Αυτόν τον νεαρό, εκεί. Μην τον πυροβολήσετε, μην τον πυροβολήσετε!».

Λίγο αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί και η κάμερα στρέφεται σε ένα πτώμα. Στη συνέχεια ένας άλλος αστυνομικός ακούγεται να λέει: «Τον πυροβόλησα τουλάχιστον 10 φορές!». Σύμφωνα με το Channel 4 στο πτώμα βρέθηκαν 12 σφαίρες.

Ο Ντένις Αντριάο, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, αρνήθηκε να σχολιάσει το βίντεο το οποίο παραδόθηκε τον Νοέμβριο στην επιτροπή έρευνας που συστάθηκε για να ρίξει φως στα γεγονότα στο ορυχείο στο Μαρικάνα.

Από την πλευρά του, ο Ίαν Φάρλαμ, πρώην δικαστής που είναι επικεφαλής της επιτροπής, επισήμανε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα από το βίντεο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, έχει ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα της 16ης Αυγούστου στο ορυχείο λευκοχρύσου στο Μαρικάνα. Από τα συνολικά 34 θύματα, 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών (που μεταδόθηκε μάλιστα απευθείας από την τηλεόραση) ενώ 18 ακόμη μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια.

Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 14 εξ αυτών χτυπήθηκαν από σφαίρες στην πλάτη, γεγονός που υποδεικνύει ότι σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την αστυνομία.

Η επιτροπή έρευνας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της τον Ιανουάριο, όμως θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις της μέχρι περίπου τον Μάιο.

Από τις συγκρούσεις στο ορυχείο το οποίο εκμεταλλεύεται η βρετανική εταιρεία Lonmin, έχασαν συνολικά τη ζωή τους 48 άνθρωποι. Η διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων διευθετήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε δόθηκαν στους μεταλλωρύχους μισθολογικές αυξήσεις.