Βρυξέλλες,Βέλγιο
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και εργαζόμενους της χαλυβουργικής βιομηχανίας ArcelorMittal που διαδήλωσαν στη νότια πόλη Ναμίρ κατά του αναγγελθέντος κλεισίματος μέρους των εγκαταστάσεων της γιγάντιας χαλυβουργίας που εδρεύει στη Λιέγη.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διεισδύσουν στην περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από την αστυνομία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βαλλονίας.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και ισχυρών αντλιών ύδατος, ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πέτρες που είχαν αποσπάσει από το πλακόστρωτο, όπως μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων έσπασαν και πολλοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν ελαφρά στη διάρκεια συμπλοκών. Τα καταστήματα στην περιοχή έκλεισαν.

Οι εργαζόμενοι της ArcelorMittal, οι οποίοι ήταν 1.500 με 2.000 σύμφωνα με το Belga, απωθήθηκαν στη συνέχεια διά της βίας από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι εργαζόμενοι της ArcelorMittal στη Λιέγη είχαν ψηφίσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις εργασίες τους την Τετάρτη, αποφασίζοντας παράλληλα μια σειρά δράσεων για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο ενός τμήματος της χαλυβουργικής εγκατάστασης, αρχίζοντας σήμερα από τη Ναμίρ.

«Θα αυξήσουμε την πίεση επί των πολιτικών. Αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν τον Μιτάλ [γενικό διευθυντή της χαλυβουργικής βιομηχανίας] να υποχώρησε», είχε δηλώσει ένας από τους συνδικαλιστές αξιωματούχους, ο Νταβίντ Καμερινί (CSC).

Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει επίσης την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αργότερα άλλες διαμαρτυρίες μπροστά από την ευρωπαϊκή έδρα της ArcelorMittal στο Λουξεμβούργο και το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η περιφέρεια της Βαλονίας καταδίκασε έντονα τις τελευταίες ημέρες την ανακοίνωση από την ArcelorMittal για το οριστικό κλείσιμο έξι εγκαταστάσεών της στη Λιέγη, μέτρο που θα πλήξει 1.300 εργαζομένους, εξαιτίας της «επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς».