Το αγροτικό ζήτημα θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, όπως δήλωσε μετά από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα παρακαλέσει σε αυτήν τη σύσκεψη να είναι παρόντες και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, δηλαδή κυρίως οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «ώστε η πολιτεία να δώσει άμεση και αξιόπιστη λύση στα θέματα που μπορεί, και να ανοίξει το διάλογο για τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει μια ωρίμανση».

Ερωτηθείς εάν ζήτησε από τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πάγια αρχή του κόμματος «είναι ότι καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αντί να έχουμε κινητοποιήσεις, θα έχουμε διάλογο και λύσεις».


«Οπως είχαμε μια θετική εξέλιξη στο θέμα των Μέσων Μεταφοράς έτσι πιστεύουμε ότι η πολιτική και κοινωνική ωριμότητα του αγροτικού κόσμου και των εκπροσώπων του θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία της κοινωνίας»
πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους αγρότες, που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, τόνισε ότι ο διάλογος, στον οποίο είμαστε πάντα ανοικτοί, βοήθησε πάρα πολύ και επισήμανε ότι «ο αγροτικός κόσμος έχει ιστορικούς και ζωντανούς δεσμούς με την παράταξή μας και εμείς στηρίζουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο στην πρωτογενή παραγωγή, στον αγροτοδιατροφικό τομέα που αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει απλά και μόνο να στηρίξει τον Ελληνα αγρότη, κτηνοτρόφο και παραγωγό, αλλά να πείσει τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, στην αγροτική παραγωγή, γιατί «εκεί υπάρχει κοίτασμα απασχόλησης και δυνατότητα παραγωγής εθνικού πλούτου».

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και πως ο ίδιος είχε την ευκαιρία να τους πει ποια από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, με πρακτικό τρόπο, μέσα από τις δραστηριότητες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμη μίλησε για ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αρκεί να υπάρχει βούληση και καλή πίστη, για άλλα ζητήματα που απαιτούν τη συγκέντρωση στοιχείων και για ζητήματα που πρέπει να γίνουν αντικείμενο ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

«Ξέρουμε πού πονάει το πράγμα, πόσο σημαντικό είναι να κρατηθεί χαμηλά το κόστος παραγωγής, να βελτιωθούν οι όροι συναλλαγών ανάμεσα στον αγρότη, τον έμπορο, τις αλυσίδες λιανικής πώλησης, ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει φιλικά ο τραπεζικός τομέας τον αγροτικό κόσμο, ιδίως μετά την απορρόφηση της αγροτικής τράπεζας» τόνισε.

«Από εδώ και στο εξής η στάση των αγροτών θα κριθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και απαντήσεις των πολιτικών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Παναγής, εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Τόνισε δε ότι «κάποιοι μπορεί να θέλουν να μας βλέπουν επαίτες και γραφικούς» για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «κινητοποιούμαστε για μια ολόκληρη κοινωνία». «Θέλουμε να παράγουμε πλούτο, αφήστε μας να το κάνουμε» σημείωσε.

Αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Παναγής είπε ότι «ήρθαμε όχι για διαπιστώσεις και αναγνωρίσεις, αλλά για πολιτικές λύσεις και δεσμεύσεις».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, ο γραμματέας τομέα συνεταιριστικών οργανώσεων Μιχάλης Τζελέπης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.