Με χθεσινές ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο κ. υπουργός Υγείας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να θεσμοθετήσει και να προκηρύξει θέσεις «οικονομικών γενικών διευθυντών» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι θα είναι υπόλογοι για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων. Οι υπάρχοντες ήδη Διοικητές –που έχουν σήμερα την οικονομική ευθύνη- θα περιοριστούν στα «λειτουργικά θέματα». Όμως, διάσπαση της λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης δεν μπορεί να υπάρξει, πράγμα γνωστό σε οποιονδήποτε έχει ασκήσει διοίκηση.

Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται λειτουργικές αποφάσεις από τον (ανεύθυνο) Διοικητή και οι κοστολογικές συνέπειες να βαρύνουν τον (υπόλογο) Οικονομικό Γενικό Διευθυντή. Η σύγκρουση θα είναι μοιραία και διαλυτική. Αυτό που διαφαίνεται πίσω από την υπουργική εξαγγελία, είναι η παραδοχή της πλήρους αδυναμίας της μεγάλης πλειοψηφίας των σημερινών Διοικητών να ασκήσουν επιστημονικό management και η αγωνία του υπουργείου Υγείας ως προς τη δυνατότητα επίτευξης, από αυτούς, του στόχου μείωσης των νοσοκομειακών δαπανών κατά το 2013, που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Η ορθολογική λύση του προβλήματος είναι μία, προβλέπεται από το άρθρο 2 του Ν. 4052/12 και θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοσθεί από 1-1-2013. Οι θέσεις των Διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ όφειλαν κατά το Νόμο να έχουν προκηρυχθεί το 2012 και να έχει υπάρξει αξιοκρατική επιλογή των αντικειμενικά ικανότερων υποψηφίων. Αντί αυτού, όμως, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή άλλος νόμος, βάσει του οποίου παρατείνεται η θητεία όλων των ήδη υπηρετούντων Διοικητών της γνωστής ποιότητας «μέχρι την ενεργοποίηση της νέας διαδικασίας επιλογής» του ισχύοντος νόμου!…

Είναι πασιφανές ότι το πολιτικό σύστημα αρνείται, ακόμη και υπό τις δραματικές σημερινές συνθήκες, να παραδώσει σε αξιοκρατικά επιλεγμένους επαγγελματίες managers την ορθολογική διοίκηση και διαχείριση των κρατικών νοσοκομείων. Επιμένει να διατηρήσει άνεργα κομματικά στελέχη, κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα πολιτικών και γενικότερα συλλέκτες ψήφων στις, εξαιρετικής κοινωνικής σπουδαιότητας, θέσεις της νοσοκομειακής διοίκησης. Έχοντας όμως πλήρη επίγνωση της ακαταλληλότητάς τους, σπεύδει να τους «προστατέψει», απαλλάσσοντάς τους από την ευθύνη των οικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγεται η παρουσία και «δράση» τους στα νοσοκομεία!

Βέβαια, η συνέπεια της «προστασίας» των ανικάνων ψηφολεκτών θα είναι ο διπλασιασμός, τουλάχιστον, του λειτουργικού κόστους διοίκησης των νοσοκομείων. Η εξασφάλιση «οικονομικών γενικών διευθυντών», ικανών να διαχειρισθούν επιτυχώς οργανισμούς με προϋπολογισμούς πολλών δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, συνεπάγεται ανάλογες απολαβές.

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να παραβλεφθεί, αν υπήρχε ελπίδα επιτυχίας του ανορθόδοξου «πειράματος». Αλλά δεν υπάρχει. Η κομματική ρουσφετολογία, υστεροβουλία και ανευθυνότητα είναι αδύνατο να συνυπάρξουν με τους κανόνες της επιστημονικής (περιλαμβανομένης της οικονομικής) διοίκησης. Το πολιτικό σύστημα είναι άμεσα αντιμέτωπο με ένα κρίσιμο δίλημμα: ή θα διαλύσει πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία ή θα παραιτηθεί –επιτέλους- από την κομματική εκμετάλλευση των νοσοκομειακών διοικήσεων.

Κάθε αντιεπιστημονικό τέχνασμα θα αποτύχει, έστω και αν «υπάρξει συμφωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους», για την εφαρμογή του, όπως δήλωσε ότι θα επιδιώξει ο κ. Υπουργός. Θα πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεχόμενοι ότι το ΕΣΥ δεν αντέχει πλέον τις οδυνηρές συνέπειες του πολιτικαντισμού και των κομματικών σκοπιμοτήτων.

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας gstathis@eemyy.gr