Την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας σπεύδουν να υπερασπιστούν Γάλλοι πολιτικοί, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας της χώρας, Μισέλ Σαπίν, ότι η χώρα είναι «πλήρως χρεοκοπημένη». Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι δηλώσεις με τον υπουργό Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί να κάνει λόγο για «απρεπή» σχόλια.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Μισέλ Σαπίν απάντησε σε ερώτηση για το κράτος λέγοντας: «Μα πρόκειται για ένα κράτος πλήρως χρεοκοπημένο».

Αργότερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μιλούσε για τα οικονομικά της χώρας στο παρελθόν και ότι η δήλωσή του ήταν ένα αστείο.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι οι δηλώσεις του Σαπίν «δεν ήταν οι πρέπουσες, καθώς η Γαλλία είναι μία χώρα που δεν χρειάζεται να κλείσει τις δημόσιες υπηρεσίες της σε μεγάλο βαθμό».

«Η Γαλλία είναι μία χώρα με φερεγγυότητα, είναι μια αξιόπιστη χώρα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Γαλλία εκτιμά ότι μπορεί ο Μ.Σαπίν να μην υπέπεσε σε γκάφα, αλλά μπορεί οι δηλώσεις του να αποτελούν ένδειξη ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση επιθυμεί να προετοιμάσει τους Γάλλους για δύσκολες αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έχει διαμορφωθεί στο 90% του ΑΕΠ.