Επίδειξη αντοχής έκανε ο παγκόσμιος τουρισμός το 2012, καθώς οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο ταξιδιώτες (1,035 δισ.). Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), οι αναδυόμενες οικονομίες ανέκτησαν προβάδισμα (4,1%) σε σχέση με τις προηγμένες (3,6%), με την Ασία και τον Ειρηνικό να παρουσιάζουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, ελαφρά περιορισμένη από το 2012 (από 3% έως 4%), σύμφωνα ωστόσο με την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του ΠΟΤ.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 39 εκατ. το 2012, από τα 996 εκατ. ευρώ το 2011, καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε καλά όλο τον χρόνο, ενώ ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο στο τέταρτο τρίμηνο. Η Ασία και ο Ειρηνικός (7%) είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπο-περιοχές, η Νότιο-Ανατολική Ασία, η Βόρεια Αφρική ενισχύθηκαν κατά 9% και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 8%.
«Το 2012 είδε συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Ομως, ο διεθνής τουρισμός κατάφερε να παραμείνει σε σταθερή πορεία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι και πρόσθεσε ότι «ο τομέας έχει αποδείξει την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και, αν και με ελαφρώς πιο μέτριο ρυθμό, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2013. Ο τουρισμός είναι λοιπόν ένας από τους πυλώνες που θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως μέρος της λύσης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης».
Ο ΠΟΤ προβλέπει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα ενισχυθούν από 3% έως 4% το 2013, συμβαδίζοντας σε μεγάλο βαθμό με τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του για το 2030, όπου προσδοκάται ετήσια αύξηση 3,8% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2020. Η προοπτική αυτή επιβεβαιώνεται και από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του Παγκόσμιου Οργανισμού, ο οποίος συντάχθηκε από πάνω από 300 εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο και δείχνει ότι οι προοπτικές για το 2013 είναι παρόμοιες με την αξιολόγηση του περασμένου έτους (124 μονάδες για το 2013 έναντι 122 για το 2012). Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, οι προοπτικές για τη χρονιά που ξεκίνησε είναι ισχυρότερες για την Ασία και τον Ειρηνικό (5% έως 6%), ενώ ακολουθεί η Αφρική (4% έως 6%), η Αμερική (3% έως 4%), η Ευρώπη (2% έως 3%) και η Μέση Ανατολή (0% έως 5%).
Οι αναδυόμενες οικονομίες ανακτούν προβάδισμα
Το 2012, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στις αναδυόμενες οικονομίες (4,1%) σε σύγκριση με τις προηγμένες (3,6%), τάση η οποία χαρακτηρίζει τον τομέα για πολλά χρόνια. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη, την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 3%, ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση και μετά από ένα δυνατό 2011 (6%). Το σύνολο των αφίξεων έφτασε τα 535 εκατ., 17 εκατ. περισσότερες από το 2011. Ανά υπο-περιοχή, προορισμοί της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης παρουσίασαν τα καλύτερα αποτελέσματα (8%), ενώ ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη (3%). Προορισμοί στη Νότια Μεσογειακή Ευρώπη διατήρησαν τις εξαιρετικές επιδόσεις τους το 2011 (2%) και το 2012 επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ασία και ο Ειρηνικό κατέγραψαν πάνω από 15 εκατ. Αφίξεις το 2012 (7%), φθάνοντας συνολικά τα 233 εκατ. διεθνείς τουρίστες. Η Νοτιοανατολική Ασία εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις ως υπο-περιοχή (9%), λόγω της εφαρμογής των πολιτικών που ενισχύουν τη διαπεριφερειακή συνεργασία και τον συντονισμός στον τομέα του τουρισμού. Η ανάπτυξη ήταν επίσης ισχυρή στη Βορειοανατολική Ασία (6%), με την ανάκαμψη του εξερχόμενου και εισερχόμενου ιαπωνικού τουρισμού, ενώ ασθενέστερη συγκριτικά ήταν η Νότια Ασία (4%) και η Ωκεανία (4%).
Κατά έξι εκατ. αυξήθηκαν οι αφίξεις στην Αμερική (4%), φθάνοντας τα 162 εκατ. συνολικά. Κορυφαία θέση κατέχει η Κεντρική Αμερική (6%), ενώ η Νότια Αμερική, ενισχύθηκε κατά 4%, παρουσιάζοντας μια επιβράδυνση σε σύγκριση με τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης του 2010 και του 2011. Από την άλλη πλευρά, η Καραϊβική ξεπερνά τα επίπεδα της προηγούμενης διετίας (4%), ενώ η Βόρεια Αμερική κατοχύρωσε την ανάπτυξη του 2011 (3%).
Η Αφρική επανήλθε (6%) από την υποχώρηση του 2011, όταν οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 1%, κυρίως λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της Βόρειας Αφρικής. Οι αφίξεις έφθασαν σε νέο ρεκόρ (52 εκατ.), χάρη στην ανάκαμψη της Βόρειας Αφρικής (9% σε σύγκριση με τη μείωση 9% το 2011) και στη συνεχιζόμενη αύξηση των υποσαχάριων προορισμών (5%). Βελτιωμένα σε σχέση με την πτώση 7% του 2011, ήταν τα αποτελέσματα και στη Μέση Ανατολή (-5%), ωστόσο η περιοχή καταγράφει περίπου τρία εκατ. λιγότερες διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2012 παρά την ανάκαμψη στην Αίγυπτο.
Οι εισπράξεις επιβεβαιώνουν τη θετική τάση στις αφίξεις
Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις και τις δαπάνες το 2012, που καλύπτουν τουλάχιστον τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, επιβεβαιώνουν τη θετική τάση στις αφίξεις. Μεταξύ των κορυφαίων δέκα τουριστικών προορισμών, τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά στο Χονγκ Κονγκ (Κίνα) (16%), τις ΗΠΑ (10%), το Ηνωμένο Βασίλειο (6%) και τη Γερμανία (5%). Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός προορισμών σε όλο τον κόσμο, είδε τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 15% ή περισσότερο (Ιαπωνία 37%), Ινδία και Νότια Αφρική 22%, Σουηδία και Δημοκρατία της Κορέας 19%, Ταϊλάνδη 18% και Πολωνία 16%).
Παραδοσιακές αγορές ανανεώνουν τη δυναμική
Παρά το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των δαπανών στο εξωτερικό στις δέκα κορυφαίες αγορές, προήλθαν από τις αναδυόμενες οικονομίες – Κίνα (42%) και Ρωσία (31%) –καλά αποτελέσματα έδειξαν και σημαντικές παραδοσιακές αγορές. Στην Ευρώπη και παρά τις οικονομικές πιέσεις, οι δαπάνες στον διεθνή τουρισμό που πραγματοποιήθηκε από τη Γερμανία διατηρήθηκαν με ποσοστό 3%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε στο 5%, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια στασιμότητας. Στην Αμερική, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς ενισχύθηκαν κατά 7%. Από την άλλη πλευρά, μείωση των δαπανών για ταξίδια κατέγραψε η Γαλλία (-7%) και η Ιταλία (-2%). Μικρότερες αγορές με σημαντική ανάπτυξη ήταν Βενεζουέλα (31%), η Πολωνία (19%), οι Φιλιππίνες (17%), η Μαλαισία (15%), η Σαουδική Αραβία (14%), το Βέλγιο (13%), η Νορβηγία και η Αργεντινή (12% αντίστοιχα), η Ελβετία και η Ινδονησία (10% αντίστοιχα).