Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2014 εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο BBC, βλέποντας αρκετούς λόγους για αισιοδοξία. Ο υπουργός ανέφερε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πλέον «πολύ μικρή», απέκλεισε νέα πακέτα λιτότητας εάν εφαρμοστεί πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων και σημείωσε το θετικό αντίκτυπο που θα είχε μείωση του βάρους του χρέους -λέγοντας, διπλωματικά, πως «υπάρχουν αρκετοί τρόποι για κάτι τέτοιο, αλλά θα έπρεπε να γίνει με ελαχιστοποίηση των ζημιών για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

«Σαφώς υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, φως στο τέλος του τούνελ» ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο τη Δευτέρα.

«Καταφέραμε να αντιστρέψουμε [το κλίμα] στην οικονομία, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία από τις αγορές, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις του στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη» είπε ο υπουργός.

Έτσι, υποστήριξε, «όλοι οι βασικοί δείκτες είναι θετικοί, βρισκόμαστε κατά δύο τρίτα στο δρόμο για τον στόχο μας, οπότε οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν».

«Προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη» είπε. «Αισθάνομαι σίγουρος, 100% βέβαιος ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως είπε, «τώρα που η Ελλάδα έχει περάσει τη γωνία, απολαμβάνω τη δουλειά μου».

Σε ερώτηση για διαγραφή μέρους του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας -απόφαση που περνά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης- ο Γ. Στουρνάρας απάντησε διπλωματικά, λέγοντας πως «θα ήταν ευπρόσδεκτη μείωση του βάρους του χρέους, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να γίνει αυτό».

«Θα έπρεπε όμως να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη» σημείωσε.

Όσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, ο Γ.Στουρνάρας είπε ότι «εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αυτής της χρονιάς, δεν θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας». «Όχι άλλες περικοπές στους μισθούς, στα επιδόματα και τις συντάξεις» εξήγησε.

Από το ξέσπασμα της κρίσης και την υπαγωγή στο πρόγραμμα στήριξης, αναγνώρισε ο υπουργός, «η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει περικοπές υπερβολικά γρήγορα, υπερβολικά βαθιά». «Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις εξ αρχής, αλλά δεν μπορούμε πια να γυρίσουμε πίσω» είπε, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη «δεν ήταν έτοιμη για την κρίση».

Σε άλλο σημείο, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι καταλαβαίνει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας που εφαρμόζεται: «Τις βλέπω από τους φίλους μου, τη μητέρα μου, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους με τους οποίους μιλώ» απαντά, δηλώνοντας «πεπεισμένος ωστόσο ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

«Χωρίς τα χρήματα της διάσωσης, η Ελλάδα θα ήταν εκτός της Ευρωζώνης και αυτό θα είχε φέρει την καταστροφή» υποστήριξε.

Ερωτηθείς δε από τον Βρετανό δημοσιογράφο εάν η Αθήνα θα δεχόταν την επιδίωξη του πρωθυπουργού Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί το Λονδίνο τους όρους της συμμετοχής του στην ΕΕ, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε αρνητικά λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, όλοι θα ζητούσαν το ίδιο και αυτό θα έφερνε το τέλος της ΕΕ».

«Στο τέλος Φεβρουαρίου η τρόικα»

Eν τω μεταξύ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τη Δευτέρα μιλώντας με δημοσιογράφους στο υπουργείο Οικονομικών ότι η τρόικα σε επίπεδο επικεφαλής θα έλθει στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου.
Την Τρίτη το μεσημέρι τεχνικά κλιμάκια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM είχαν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου για ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στη λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μπαίνουν οι δόσεις από την πλευρά της ΕΕ.