Την «εντονότατη ανησυχία και δυσαρέσκειά της» για τις καθυστερήσεις των πληρωμών τις Κυριακές και τις αργίες εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Κώστα Τζαβάρα, ότι μετά τις δημοσιευθείσες εγκριτικές αποφάσεις και την απαραίτητη δέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται, για την πληρωμή μας κατά τις Κυριακές ή τις αργίες και πέραν του πενθημέρου, θα ακολουθούσαν άμεσα όλες οι διοικητικές ενέργειες που πρέπει για να συνεχίσουν να καταβάλλονται αυτές οι αμοιβές, δυστυχώς διαπιστώνουμε πλήρη στασιμότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη είμαστε 3 μήνες χωρίς πληρωμή» αναφέρει η ΠΕΥΦΑ.

Όπως ενημερώνει η ΠΕΥΦΑ, αν ύστερα από όλα αυτά δεν υπάρξει άμεση λύση στο θέμα, θα αναγκασθεί να επανέλθει στην πρότερη ειλημμένη απόφασή της, για αποχή των αρχαιοφυλάκων από την παροχή εργασίας τους κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με αποτέλεσμα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι κλειστοί για το κοινό.

Σημειώνει ότι «είναι αδιανόητο και πέρα από κάθε λογική, να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, για την λειτουργία των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων και να μην υπάρχει τρόπος πληρωμής».

Τέλος, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ, είναι αντίθετη στην επιχειρούμενη διάλυση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα έχει «απρόβλεπτες συνέπειες στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στην ασφάλεια – ομαλή λειτουργία, των Αρχαιολογικών Χώρων».