Η επαρχία αντεπιτίθεται και βραβεύεται διεθνώς. Tα εστιατόρια «Fabrica» και «Farma Kreaton», στην Κομοτηνή, κάνουν το γύρω του κόσμου σαρώνοντας βραβεία για την ιδιαίτερη διακόσμησή τους.
Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Interior Design τα επέλεξε ανάμεσα  σε εκατοντάδες υποψήφια εστιατόρια απ’ όλο τον κόσμο δίνοντάς τους το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Casual Dining στο καθιερωμένο ετήσιο διαγωνισμό Best of the year 2012.  «Είναι ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση όχι μόνο για τη δουλειά μου, αλλά για την πατρίδα μας, που βιώνει δύσκολες στιγμές» δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο  ο  αρχιτέκτων- μηχανικός Μηνάς Κοσμίδης, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με περαιτέρω σπουδές στο Παρίσι και με έδρα πλέον την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη.
Το «Fabrica Kreaton» κέρδισε επίσης ένα από τα 4 ισάξια πρώτα βραβεία στην κατηγορία Bar-Restaurant στο διαγωνισμό International Media Awards που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό Modern Decoration, στην Κίνα.
Τέλος το καλοκαιρινό εστιατόριο «Farma Kreaton» προκρίθηκε στα 9 επικρατέστερα στην κατηγορία Bar or Restaurant για τον διαγωνισμό FX International Interior Design Awards 2012 που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο.
Ο σχεδιασμός τους αγγίζει γεύσεις και ιδέες από τη δεκαετία του 1950, ενσωματώνει εικόνες των ελληνικών παραδοσιακών κρεοπωλείων και τις αναδεικνύει με μοντέρνο τρόπο. To «Fabrica» παραπέμπει σε σικ χασαποταβέρνα, η οποία  αναπτύσσεται στους δύο ορόφους ενός κτιρίου του ’50  και σε 270 τ.μ., αρκετά για να χωρέσουν τη διήγηση πολλών ιστοριών από το πρόσφατο παρελθόν της χώρας ενώ το «Farma Kreaton», παραπέμπει σε φάρμα ζώων.

Στην  πρόσοψη αχυρόμπαλες και ντενεκέδες φέτας που έγιναν γλάστρες δίνουν το στίγμα στον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Στην είσοδο τεράστια βαρέλια παίζουν το ρόλο τραπεζιών και σκαμπό.  

Τα τραπέζια διακοσμούν γλαστράκια με μυρωδικά, ενώ στον χώρο κυκλοφορούν ατάκτως επιμελημένα ποτιστήρια, τσουγκράνες και ποτίστρες ζώων που μεταμορφώθηκαν σε ζαρντινιέρες.  

Στο μαγαζί κυριαρχεί η αντίθεση λευκού-μαύρου, με το κόκκινο να τονίζει το συμβολικό χαρακτήρα του. Το μεγαλύτερο τμήμα των τοίχων έχει καλυφθεί με λευκό κεραμικό πλακάκι ενώ το δάπεδο καλύπτεται με μεγάλα γκρι πλακίδια. Παράλληλα, το ζεστό χρώμα των ξύλινων επιφανειών, στα τραπέζια αλλά και στις επιτοίχιες επενδύσεις, προσδίδουν οικειότητα στο χώρο.

Τα στρογγυλά ξύλινα τραπέζια με μαχαίρια σφηνωμένα σε αυτά, τα τσιγκέλια περιμετρικά στους τοίχους, τα ποικίλα φωτιστικά που παραπέμπουν σε φουστανέλες με διακριτικά φουρό, οι ελεύθεροι δίοδοι αερισμού- θέρμανσης και τα κάδρα με θέμα οικόσιτα ζώα, είναι μερικές από τις λεπτομέρειες που διαμορφώνουν ένα παράδοξα ευχάριστο κρεοπωλείο…
Ο graphic designer Γιάννης Τοκαλατσίδης, σχεδίασε τη χάρτινη φάρμα με αληθινά άχυρα και χάρτινες κότες και αγελάδες που στέκονται δίπλα σε κρεμασμένα κομμάτια κρέατος – χάρτινα και αυτά αν και δεν τους φαίνεται. Οι βεράντες-αίθρια του εστιατορίου με τους τεράστιους πάγκους για τραπέζια έχουν θέα στο λιβάδι και στον στάβλο.

Το προσωπικό φοράει ποδιές χασάπη (τι άλλο;) ενώ η κράτηση επιβεβαιώνεται με μία σφραγίδα με γνωμικά που σταμπάρει το τραπέζι.

Fabrica Kreaton: Ανδριανουπόλεως 4, Κομοτηνή, τηλ. 25310 20000