Τέσσερις παραστάσεις έκανε ο «Σικελικός Εσπερινός» του Βέρντι, τέσσερις βραδιές η αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν γεμάτη από κόσμο. Ο λόγος για μια όπερα που σπάνια παρουσιάζεται στην Ελλάδα και που επιλέχτηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη. Ο επαναστατικός Σικελικός Εσπερινός παρουσιάστηκε υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, με την ορχήστρα, τους χορωδούς, τους μονωδούς και τους χορευτές της ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα.

Η κοσμοσυρροή της πρεμιέρας βρήκε στις θέσεις του κοινού της αίθουσας ανθρώπους του επιχειρηματικού, του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ από το χώρο της πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, επέλεξε να παρακολουθήσει την τελευταία παράσταση του «Σικελικού Εσπερινού» την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Τα λιτά σκηνικά ήταν του Αλεσσάντρο Κάμερα εμπνευσμένα από την αισθητική της «μεταφυσικής ζωγραφικής» – pittura metafisica – του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, τα κοστούμια της Κάρλα Ρικότι, ενώ τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού, θα προστεθούν επιπλέον παραστάσεις του Σικελικού Εσπερινού τον Απρίλιο του 2013 επίσης στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής.