Ενα μουσείο στην καρδιά της μογγολικής πρωτεύουσας, αφιερωμένο στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Βλαντιμίρ Λένιν, θα δώσει τη θέση του σε ένα μόνιμο… σπίτι για σκελετούς δεινοσαύρων.

Η κυβέρνηση της Μογγολίας λέει «αντίο Λένιν» και υποδέχεται τους δεινόσαυρους, αφού το μουσείο αυτό, στην Ουλάν Μπατόρ, θα υποστεί ριζικό… λίφτινγκ προκειμένου να μεταμορφωθεί στο νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της χώρας με σκοπό να φιλοξενήσει εκθέματα από το το πλούσιο παλαιοντολογικό της παρελθόν.
Το μεγάλο κτίριο, το οποίο διαθέτει ακόμη μια προτομή του Λένιν, σήμερα στεγάζει γραφεία, όμως πλέον το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας επιθυμεί μια μόνιμη έδρα για τα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχει υπό την κατοχή της και δεν έχει που να τα εκθέσει. «Η Μογγολία εδώ και είκοσι χρόνια στέλνει σκελετούς δεινοσαύρων στο εξωτερικό, αλλά δεν διαθέτει ένα μουσείο για τη στέγαση τους», λέει ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Ογιουνγκερέλ Τσεντέβνταμπα, καταλήγοντας πως «η Μογγολία διαθέτει μια εξαιρετική παλαιοντολογική κληρονομιά, την οποία λίγοι γνωρίζουν».
Το κεντρικό έκθεμα του νέου μουσείου θα είναι ένας σχεδόν άθικτος σκελετός τυραννόσαυρου που πουλήθηκε έναντι 800.000 ευρώ τον περασμένο Μάιο σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, αλλά η κυβέρνηση της Μογγολίας διαμαρτυρήθηκε -και κέρδισε την επιστροφή του- επειδή ο σκελετός δεν είχε αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο κι είχε εισαχθεί στις ΗΠΑ μέσα από ένα δίκτυο λαθρεμπόρων. Ο σκελετός του Τυραννόσαυρου Βataar, ενός μακρινού ασιάτη «συγγενή» του αμερικανικού Τυραννόσαυρου Rex, έχει ύψος 2.4 μέτρα και μήκος 7.3 μέτρα, κι ανακαλύφθηκε στην έρημο Γκόμπι, τόπο εύρεσης πολλών ακόμη δεινοσαύρων.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο απομακρύνθηκε από το Ουλάν Μπατόρ το τελευταίο άγαλμα του Λένιν που υπήρχε στη χώρα, μια πράξη που αποστασιοποίησης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μογγολία ήταν δορυφόρος της Σοβιετικής Ενωσης. Σε μία τελετή την οποία παρακολούθησαν περίπου 300 επίσημοι, το μπρούντζινο άγαλμα αφαιρέθηκε από το βάθρο όπου φιλοξενούνταν επί δεκαετίες και ρίχτηκε στην καρότσα ενός φορτηγού.

Δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι η τύχη του.