Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ, οπότε και θα κριθεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος εμπλεκόμενων μη πολιτικών προσώπων.

Τη Δευτέρα έδωσε εξηγήσεις στους εισαγγελείς η δικηγόρος που κατονομάστηκε από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη ως η συνεργάτης του που μετά από εντολή του αντέγραψε τη λίστα, το «στικάκι» δηλαδή με τα αρχεία των καταθετών στην HSBC, που του παρέδωσε τον Ιούνιο του 2011 ο αποχωρών τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η δικηγόρος, που σύμφωνα με τον κ. Διώτη μετά την εγγραφή του έδωσε οδηγίες για τον τρόπο να διαγράψει το ένα από τα δύο USB, κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα της υπόπτου για νόθευση εγγράφου. Το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο παραδόθηκε από τον κ. Διώτη στον κ. Ευ. Βενιζέλο τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2011.

Τα αδικήματα που ερευνούν οι εισαγγελείς και για τα οποία κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης αφορούν νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος.

Παράλληλα με εντολή τους προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι εισαγγελείς ζητούν την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο «στικάκι» το οποίο φαίνεται να έχει αντιγραφεί στις 8 Ιουλίου 2011.

Η παραγγελία προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι να διαπιστώσει αν το αρχείο υπέστη ή όχι αλλοιώσεις και αν προκύπτει η αφαίρεση των τριών αρχείων που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των τριών αυτών προσώπων, που επίσης κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις πριν λίγες ημέρες, οι εισαγγελείς αναμένουν την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και την υποβολή σχετικής έκθεσης, πιθανόν τέλη της εβδομάδας, ώστε να κριθεί αν τίθεται ζήτημα παραβάσεων φορολογικής νομοθεσίας.

Αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου όμως αναμένονται και για τα υπόλοιπα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα και μάλιστα οι εισαγγελείς με έγγραφο τους ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα την ενίσχυση του γραφείο τους με επιπλέον προσωπικό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα.