Ισως ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος να προσδιόρισε καλύτερα απ΄όλους το αποτέλεσμα των προσπαθειών που (εξακολουθούν) να καταβάλλονται για την ίδρυση νέων κομματικών σχηματισμών: «Το νέο θα προέλθει από τα παλαιό απηλλαγμένο τούτου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος χρησιμοποιώντας την ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο μέγας θεολόγος και πατήρ της Εκκλησίας Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.

***
Τώρα θα πείτε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος μετέχει σε διαβουλεύσεις ή συζητήσεις για την ίδρυση νέων κομματικών σχηματισμών; Όχι βεβαίως. Απλώς βρέθηκε Κυριακή μεσημέρι σε καφετέρια επί της οδού Κηφισίας, όπου εκεί συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή οι γιατροί προσκείμενοι στον κ. Ευ. Βενιζέλο, πρωτοστατούντος του κ. Ι. Δατσέρη, στενού συνεργάτη του Προέδρου του ΠαΣοΚ.
***
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε δυο λόγια για το βιβλίο και αναφέρθηκε μάλιστα αλληγορικά και στους… άθλους του Ηρακλή, λέγοντας ότι για να γίνει κάτι σ΄αυτόν τον τόπο πρέπει να κάνουμε τους άθλους του Ηρακλή ξεκινώντας από τον άθλο του καθαρισμού της κόπρου του Αυγείου. Έκληξη στην πασοκογενή αυτή μάζωξη ήταν η παρουσία της βουλευτίνας της ΔΗΜΑΡ κυρίας Κατερίνας Μάρκου, η οποία να σημειώσω δεν χάνει εκδήλωση πασόκων.
***
Και μια ο λόγος περί κουλτούρας, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω το κάλεσμα που κάνει σήμερα το απόγευμα στις 7.30 στο Χυτήριο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης προς τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα συναντά την κουλτούρα και η κουλτούρα τη ΔΗΜΑΡ, όπως μου έλεγαν. Τη γενική επίβλεψη θα έχει, έμαθα, ο εκ των στενών συνεργατών του κ. Κουβέλη ηθοποιός κ. Ι. Μπέζος, ο οποίος να σημειώσω, πολύ θα ήθελε η ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

***
Και κάτι ακόμα σχετικό με την κουλτούρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας θα μεταβεί σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για να παραστεί σε αφιέρωμα προς τιμήν του σκηνοθέτη κ. Κ. Γαβρά.
***
Η πρόσκληση που έστειλε η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής για τη χοροεσπερίδα που διοργανώνει την 15η Φεβρουαρίου, στο Μεζεδοπωλείο «Μουσική Γωνιά» με «πλούσιο δείπνο, δωρεάν άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική», εξόργισε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελα. Κυρίως τον εξόργισε το γεγονός ότι οι ενώσεις αποστράτων ξεφυτρώνουν πλέον παντού και πολλές φορές με διάφορα αιτήματα που θεωρούνται από την ηγεσία του υπουργείου απαράδεκτα.
***
Ο υφυπουργός θυμίζει στους πάντες τον όρκο των στρατιωτικών που είναι «στρατιωτικός μέχρι φερέτρου», που σημαίνει ότι δεν παύει κανείς να είναι στρατιωτικός ακόμα και μετά από την αποστρατεία του. Λέει ότι πολλές φορές τα αιτήματα με τον τρόπο που διατυπώνονται προκαλούν και καλεί ορισμένους απ΄αυτούς αντί να ασχολούνται με τέτοιους είδους πράξεις να ασχοληθούν καλύτερα με τον… κήπο τους.
***
Αυτοί της Χρυσής Αυγής τον χαβά τους. Στον κόσμο τους. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης μιλώντας σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, είπε το αμίμητο: «Το 2012 ήλθαμε. Το 2013 θα επικρατήσουμε». Βεβαίως ξεχνά το παρελθόν της Χρυσής Αυγής με τα φασιστικά συνθήματα και πράξεις και νομίζει ότι το κόμμα εμφανίστηκε το… 2012 με την είσοδό του στη Βουλή και βαυκαλίζεται ότι θα κυβερνήσει κιόλας εντός του 2013. Και κάτι ακόμα: παραδέχθηκε θρασύτατα ότι έως τώρα η εν γένει συνπεριφορά τους εντός και εκτός Κοινοβουλίου ήταν… ήπια! Δηλαδή τι άλλο θα έκαναν;
***
Ξέρετε πώς σχολίασε ο κ. Π. Τατσόπουλος την πρόταση του συναδέλφου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσου Κουράκη για την επιβολή φόρου ή εισφοράς στους ορθόδοξους πιστούς, ώστε βάσει αυτού να καθορίζεται η μισθοδοσία των ιερωμένων; «Λογική πρόταση, αλλά παράλογη που γίνεται σ΄αυτή τη χώρα και το σημαντικότερο γίνεται σε λάθος στιγμή». Και συμπλήρωσε: «Όλοι οι λαϊκιστές έπεσαν πάνω του να τον φάνε. Όταν ο λαός υποφέρει δεν ζητείς νέους φόρους, έστω και άτυπη εισφορά, γιατί ορισμένοι λειτουργούν και ως χριστιανοταλιμπάν»! Αντιθέτως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης χαρακτήρισε την πρόταση αυτή… «χαζομάρα» και διερωτήθηκε εάν ισχύσει αυτή η πρόταση τι θα κάνουν οι… άθεοι;

***
Τελικά ο Πρόεδρος δεν αντέχει τα υπερατλαντικά ταξίδια. Τη Δευτέρα το απόγευμα είχε προγραμματισθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ξαφνικά αναβλήθηκε. Ρώτησα αμέσως συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα να μου πουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ο ένας μου είπε χαμογελώντας…«ο Πρόεδρος έχει τζετ λανγκ». Ο δεύτερος μου έδωσε πιο πολιτική απάντηση: «Ήθελε λίγες ώρες να ξεκουραστεί από την επιστροφή του από την Αμερική και να ετοιμαστεί για την εφ΄όληςτης ύλης συνέντευξη που θα δώσει τη Δευτέρα το βράδυ στη ΝΕΤ». Άλλωστε, πρόσθεσε η αναβληθείσα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα γίνει κανονικά την Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η αναβολή έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των συνιστωσών που θέλουν πιο επαναστατική γραμμή.

***
Η οικονομική κρίση χτύπησε και την… Πίτα του Ηπειρώτη. Λιγότερος από κάθε άλλη φορά ο κόσμος που προσήλθε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, λιγοστοί και οι πολιτικοί, παρά το γεγονός ότι από παλμό, χορό και κέφι δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις προηγούμενες χρονιές. Την ώρα που κοβόταν κομμάτι από την πίτα για τη Βουλή των Ελλήνων, άκουσα γιουχάρισμα, μα γερό γιουχάρισμα, σας λέω…

***
Μαθαίνω ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ανακοινωθεί ένα είδος νέου πολιτικού φόρουμ ή πολιτικού σχηματισμού, από στελέχη που απομακρύνθηκαν από το κόμμα του κ. Π. Καμμένου. Εκείνο όμως που με έκανε να προβληματιστώ είναι ότι στο νέο αυτό σχηματισμό απέχει (το σωστότερο είναι ότι κρατεί αποστάσεις) ο κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος και δεν μετείχε και σ΄όλες τις διεργασίες για το νέο σχήμα, στο οποίο, όπως μου είπαν, κύριο λόγο είχαν οι κκ. Χρ. Ζώης και Ι. Μανώλης, αλλά και άλλα στελέχη.