Διαφωνία για το εάν η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης υπήρξε στο πρόσφατο Eurogroup ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο Ντράγκι διαφώνησε κατηγορηματικά με τον Σόιμπλε όσον αφορά τη «συστημική σημασία» της Κύπρου, κατά πόσον δηλαδή ενδεχόμενη χρεοκοπία της Μεγαλονήσου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το ότι η Κύπρος δεν έχει «συστημική σημασία» είναι ένα επιχείρημα το οποίο επικαλούνται συνήθως οι νομικοί, φέρεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι στον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Εντούτοις το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από νομικούς, αλλά από οικονομολόγους, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, με το γερμανικό περιοδικό να υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είναι νομικός.

Τις θέσεις Ντράγκι έσπευσαν να στηρίξουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όσο και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Και οι τρεις φέρονται να τόνισαν προς τον κ. Σόιμπλε ότι οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες διαθέτουν ένα ευρύ δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν οι καταθέσεις δεν είναι πλέον εγγυημένες, τότε η ανασφάλεια των αποταμιευτών θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου και τις ελληνικές τράπεζες. Και αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να σημαίνει για την Ελλάδα ένα «σοβαρό πισωγύρισμα».

Επιπλέον, όπως τόνισαν, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έσβηνε με μιας όλες τις θετικές ειδήσεις οι οποίες επέφεραν το τελευταίο διάστημα ηρεμία στην ευρωζώνη. Οι κ.κ. Ντράγκι, Ρεν και Ρέγκλινγκ έκαναν λόγο για τάσεις βελτίωσης, ενώ επικαλέστηκαν εντέλει και ένα νομικό επιχείρημα για να υπεραμυνθούν των σχεδίων στήριξης της μεγαλονήσου. Η Κύπρος, όπως είπαν, συμβάλλει στα πακέτα στήριξης και συνεπώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει και αυτή βοήθεια.

* Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης για τον ESM o Μηχανισμός μπορεί να παρέχει στήριξη σε ένα μέλος του – όπως η Κύπρος – «εάν είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη ως σύνολο καθώς και των κρατών-μελών της».