Με έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 45 φαρμακευτικά σκευάσματα, σε διάφορες περιεκτικότητες και μορφές, γυρνούν ανά τα φαρμακεία όλης της χώρας υπάλληλοι φαρμακαποθηκών. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία δεν είναι όλα ακριβά. Το ποσοστό κέρδους όμως είναι μεγάλο. Ρωτούν τους φαρμακοποιούς ποια από αυτά που αναγράφονται στον κατάλογο τους… περισσεύουν, προκειμένου να τα… αγοράσουν ξανά τοις μετρητοίς. Τα φάρμακα που «σκουπίζουν» από την ελληνική αγορά τα αποστέλλουν σε συναδέλφους τους στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Από τη διαφορά κερδίζουν τόσο οι έλληνες όσο και οι ξένοι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών.

Η διαδικασία αυτή, δηλαδή οι παράλληλες εξαγωγές, δεν είναι αυτή καθαυτήν παράνομη για τους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών. Δημιουργεί όμως στρεβλώσεις στην αγορά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις σε φάρμακα. Για τον λόγο αυτό την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την απαγόρευση για τρεις μήνες των επανεξαγωγών 34 φαρμάκων. Η διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ.
Μάριου Σαλμά, καθώς τα εν λόγω σκευάσματα είναι αναντικατάστατα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ.
Κωνσταντίνος Λουράντος δηλώνει προς «Το Βήμα» ότι παρ’ ότι έχει ζητήσει από τον ΕΟΦ ονόματα φαρμακοποιών που κάνουν επανεξαγωγές φαρμάκων, εν τούτοις δεν του έχουν δοθεί.
«Πριν από μερικά χρόνια», σημειώνει,
«ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Βαγιωνάς είχε αποστείλει στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής 12 ονόματα φαρμακοποιών που είχαν εμπλακεί σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας επέβαλε ποινές και ουδείς απ’ αυτούς τόλμησε να ξανακάνει εξαγωγές. Σήμερα ζητούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα και δεν μας δίνουν τα ονόματα. Ποιοι καλύπτουν ποιους;».