«Ποιον μαζικό χώρο θα επιλέξουν, την επόμενη φορά, οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Mall προκειμένου να συνεχίσουν την τακτική των «χτυπημάτων εντυπωσιασμού»;».
Αυτό το αγωνιώδες ερώτημα απασχολεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποστολή της προκήρυξης από τη σύμπραξη των αναρχικών ομάδων «Αγρια Ελευθερία» και «Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων», οι οποίες ποτέ ξανά δεν είχαν προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής επίθεση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν –με βάση τις καταγραφές σε κάμερες –ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη αναρχικών ομάδων έχει άμεση σχέση με την οργάνωση «12 Φλεβάρη» που είχε τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό στο μετρό.
Και στις δύο προκηρύξεις υπάρχουν παρόμοιες εκτεταμένες αναφορές για τους «καταπιεστικούς κρατικούς μηχανισμούς», για τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. και των ΜΜΕ, αλλά και για το κύριο μέλημά τους να μη χτυπηθούν ανυποψίαστοι πολίτες.
Με βάση αυτή την ανάλυση οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ένοπλο, αντιεξουσιαστικό σχήμα, που αποτελείται από πέντε έως οκτώ άτομα και θεωρείται μετεξέλιξη ομάδων που προχωρούσαν σε εμπρηστικές επιθέσεις, θα προχωρήσει σε βομβιστικές επιθέσεις με μεγάλο «επικοινωνιακό αντίκτυπο». Είναι χαρακτηριστικό ότι η «12 Φλεβάρη» είχε αναφέρει στο κείμενό της ότι «έχουμε στόχο να διχάσουμε και να εξοργίσουμε με χτύπημα σε πολυσύχναστους χώρους. Και όλα αυτά θορυβούν ακόμη περισσότερο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που βλέπουν ότι το νέο αντάρτικο πόλης ακολουθεί την τακτική «χτυπήματα συνεχούς δημοσιότητας κι όσο αντέξουμε»».
Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «η συγκεκριμένη σύμπραξη αναρχικών είναι μια αντιεξουσιαστική οπισθοφυλακή, ύστερα από την εξάρθρωση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Προσπαθεί να στεγάσει όλες τις τάσεις του αντάρτικου πόλης, ακόμη και με αναφορές στον Χρήστο Τσουτσουβή, που είχε θεωρηθεί ότι σχετιζόταν και με τις φωτιές στα πολυκαταστήματα το 1980. Από αυτή τη σύμπραξη ίσως να μην περιμένουμε νυχτερινές επιθέσεις σε έναν μεμονωμένο ή απομακρυσμένο στόχο με μικρή επικοινωνιακή κάλυψη. Οι επιθέσεις τους, μπορεί και με άλλο όνομα, θα έχουν στόχο να απασχολούν την κοινή γνώμη. Θα βρίσκουν αφορμές για να χτυπούν μέρη με μαζική παρουσία πολιτών… Ουσιαστικά η οργάνωση αυτή σπάει τα ταμπού άλλων ένοπλων οργανώσεων που απέφευγαν να χτυπήσουν τέτοιους πολυσύχναστους χώρους. Αυτοί κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Και εμείς προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό τους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ