Foodchain

Οπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο, η ζάχαρη βρίσκεται ξανά στο εδώλιο. Και δεν πρόκειται μόνο για την ποσότητα αλλά για τον κύκλο που ακολουθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο, η ζάχαρη βρίσκεται ξανά στο εδώλιο. Και δεν πρόκειται μόνο για την ποσότητα αλλά για τον κύκλο που ακολουθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Είχαμε πει ότι αν φας μια τροφή με βασικό συστατικό τις πρωτεΐνες, για αρκετή ώρα, καθώς θα γίνεται η επεξεργασία της από τον οργανισμό στο στομάχι, θα επικρατεί αίσθημα κορεσμού. Προϊόντα όμως με βασικό συστατικό τη ζάχαρη, αφού αντιμετωπιστούν γρήγορα από έναν υγιή οργανισμό με την έκκριση ινσουλίνης, τον αφήνουν σε μια κατάσταση όπου περιμένει το επόμενο με γλυκιά γεύση φαγώσιμο. Και δυστυχώς αυτό πηγαίνει μαζί με τη διαπίστωση ότι στον οργανισμό δεν υπάρχει όριο για το πόσες… γλυκές ιστορίες μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν έχει μπροστά του ένα ταψί με γλυκό. Διότι όσον αφορά αυτό ο άνθρωπος έχει μείνει στην εποχή που περιφερόταν μέσα στη φύση και όταν έβρισκε κάτι γλυκό ήταν αφορμή να πανηγυρίσει. Γιατί; Διότι θα μπορούσε να αναπληρώσει τις θερμίδες που του έλειπαν. Γλυκό έξω στη φύση σημαίνει συνήθως πλούσιο σε θερμίδες και όχι δηλητηριώδες. Σήμερα όμως έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Το πιο σημαντικό στο άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel», με το εξώφυλλό του να το καταλαμβάνει ένας μόνο κύβος άσπρης ζάχαρης, ήταν η μαρτυρία του καθηγητή Κλινικής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Robert Lustig. Ο επιστήμονας αυτός στα μέσα της δεκαετίας του ’90 παρατήρησε ότι παιδιά εγχειρισμένα για κάποιον όγκο που παρουσίασαν στον εγκέφαλο ήταν μετά την επέμβαση συνεχώς πεινασμένα. Είχε διαταραχθεί η λειτουργία του υποθαλάμου και μία από τις συνέπειες ήταν να μη δίδεται εντολή για την έκκριση της ορμόνης που λέγεται λεπτίνη και βοηθά στο να αισθανόμαστε κάποια στιγμή χορτάτοι. Αντίθετα, εμφανιζόταν υπερέκκριση ινσουλίνης. Σε έναν οργανισμό που λειτουργεί κανονικά, τα σάκχαρα που καταναλώνουμε, μετά τη διάσπαση του μορίου τους σε πιο απλό, κυκλοφορούν στο αίμα με τη μορφή γλυκόζης. Οσο περισσότερη γλυκόζη εμφανίζεται ύστερα από εντολή του εγκεφάλου τόσο περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κάποιος που ρυθμίζει τις μεταφορές γλυκόζης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Από το αίμα μέσω των κυτταρικών μεμβρανών την κατευθύνει στα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια των κυττάρων όπου παράγεται η απαραίτητη ενέργεια. Ρυθμιστής λοιπόν της ενέργειας στο σώμα είναι η ινσουλίνη και όταν η γλυκόζη πλεονάζει μετατρέπεται και σε γλυκογόνο, μια ενεργειακή εφεδρεία, ενώ η γλυκόζη είναι άμεσα καταναλώσιμη. Στα παιδιά αυτά συνέβαινε το αντίθετο απ’ ό,τι στους διαβητικούς, όπου δεν σχηματίζεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης και η γλυκόζη λιμνάζει στο αίμα, ενώ τα κύτταρα λιμοκτονούν. Στον δικό τους οργανισμό έπεφτε γρήγορα η περιεκτικότητα σε γλυκόζη με την επέμβαση της ινσουλίνης και ήταν έτοιμα να καταναλώσουν και άλλα σάκχαρα. Τους χορήγησε ένα φάρμακο που περιορίζει την έκκριση ινσουλίνης και άρχισαν να χάνουν βάρος, γιατί κατανάλωναν λιγότερη τροφή, οπότε έπαιρναν και περίπου 700 θερμίδες λιγότερες. Στη συνέχεια έδωσε το φάρμακο σε ανθρώπους υπέρβαρους, οι οποίοι όμως δεν είχαν υποστεί επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο. Από αυτή την τελευταία ομάδα υπήρξε ένα ποσοστό περίπου 20% που παρουσίαζε αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Ενώ στον διαβήτη τύπου 1 χορηγούνται συνήθως με ενέσεις οι απαραίτητες ποσότητες ινσουλίνης, στον διαβήτη τύπου 2 το σώμα δεν δέχεται τον ρυθμιστικό ρόλο της ινσουλίνης. Είναι σαν να κάνει απεργία ύστερα από παρατεταμένη (κατά)χρήση του διπόλου γλυκόζη-ινσουλίνη. Απ’ όλα αυτά μερικοί γιατροί έχουν φθάσει να ενοχοποιούν σήμερα ξεκάθαρα τη ζάχαρη για δυσλειτουργίες που προξενεί στον οργανισμό χωρίς αυτές να μπορούν να θεραπευθούν από την αύξηση στην κίνηση και την άσκηση γενικότερα. Γιατί όπως αναλύσαμε, είναι η αρμονική σύζευξη ινσουλίνης – γλυκόζης που θα κανονίσει σε τελευταία ανάλυση την αύξηση ή τη μείωση του σωματικού βάρους. Ακόμη όμως χειρότερο νέο είναι ότι με την αύξηση του σωματικού βάρους σε υπερβολικά επίπεδα αυξάνεται και ο κίνδυνος για την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk