Δύο σκάνδαλα, για τα γερμανικά υποβρύχια και τα αντιπυραυλικά συστήματα Tor-M1, σε συσκευασία του ενός! Αυτό προκύπτει από την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Καραγιάννη προς το Συμβούλιο Εφετών που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Περιγράφει πώς γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν τα δύο σκάνδαλα αλλά και τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών.
Ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή 20 προσώπων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού τα εγκλήματα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένα. Εκτός από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τη νυν σύζυγο Βίκυ Σταμάτη και την πρώην Γκούντρουν, προτείνεται επίσης η παραπομπή της θυγατέρας του Αρετής αλλά και όσων κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο σχέδιο απόκρυψης των δωροδοκιών. Το ποσό με τις μίζες που διακινήθηκαν παραμένει άγνωστο, όπως και όλοι οι πρωταγωνιστές που έδρασαν με υπεράκτιες σε Λιβερία, Κύπρο, μέσω ελβετικών, αμερικανικών, ακόμη και ιταλικών τραπεζών.
Ενώ ο κ. Καραγιάννης εμφανίζει τον πρώην υπουργό ως μοναδικό ιθύνοντα νου και μάλιστα ότι εμπιστεύθηκε στον Ι. Σμπώκο ποσό 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να το επενδύσει, παρ’ ότι ήταν προϊόν δωροδοκιών, υπάρχουν ακόμα κενά σε σχέση με τον ρόλο που διαδραμάτισαν τόσο ο Ι. Σμπώκος όσο και ο Γ. Σαχπατζίδης. Κατά τον εισαγγελέα, οι επενδύσεις είχαν ως «εκτιμώμενη» απόδοση το ποσό των 80 εκατ. ευρώ το 2010! Ως στενός συνεργάτης στην απόκρυψη των δωροδοκιών εμφανίζεται και ο εξάδελφος του Ακη, Ν. Ζήγρας, ο οποίος στην πορεία αποκάλυψε πολλά. Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων ως βασικός συνεργάτης του πρώην υπουργού εμφανίζεται από το 1997 ακόμα ο Ι. Μπέλτσιος.
Ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής αλλά και ο εισαγγελέας Εφετών έχουν ακολουθήσει τον δρόμο του χρήματος και στις δύο υποθέσεις και με βάση αυτόν κατέληξαν στα ποσά που φέρονται να τοποθετήθηκαν κυρίως σε ακίνητα, μέρος των οποίων ανήκε και κατέληξε τελικά στη Μονή Βατοπαιδίου! Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζει το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ταυτίζει χρονικά τα εμβάσματα που δόθηκαν ως δωροδοκία για τα γερμανικά υποβρύχια και το 2007 ακόμη και το ποσό της διαιτησίας των 11 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκε τον Αύγουστο του 2007 από υπεράκτια εταιρεία (Dolmarton) η οποία παρείχε στους Γερμανούς υπηρεσίες συμβούλου!
Υποβρύχια


Οπως καταγράφεται στην πρόταση, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Μάρτιο του 2010 η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε νέες έρευνες για τις συμβάσεις κατασκευών υποβρυχίων με Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που είχαν βρεθεί σε έφοδο στην εταιρεία ΜΑΝ, η οποία είχε θυγατρική την προμηθεύτρια των υποβρυχίων Ferrostaal. Εκεί αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τις «ελληνικές» παράνομες πληρωμές. Ενα κουβάρι με πολυτελή ξενοδοχεία, όπου συγκεντρωνόταν ο «κύκλος προσευχής», ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα, ιδιόχειρα σημειώματα με τις πληρωμές, αλλά και κινηματογραφικά σενάρια απόκρυψης των ποσών άρχισε να ξετυλίγεται. Σύμφωνα με την πρόταση των εισαγγελέων, σημαντικό στοιχείο στην αποκάλυψη είναι σχέδιο αγωγής που έστειλε η εταιρεία του Αλέξανδρου Αβατάγγελου Dolmarton στη Ferrostaal προτού κατατεθεί σε δικαστήριο στο Εσεν, στην οποία γίνεται αναφορά σε προηγούμενες «πληρωμές» που γίνονταν μέσω άλλης εταιρείας συμβούλων, της ΜΙΕ του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού. Αναφερόταν ποσό που ανερχόταν σε 25.300.000 ευρώ!
Προμήθεια Tor-M1


Ακόμα πιο κινηματογραφικές εμφανίζονται οι συνθήκες προμήθειας των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων. Ο Μ. Βορομπιόφ της ρωσικής εταιρείας ANTEY που υπέγραψε τη σύμβαση δικάστηκε στη χώρα του για διαφθορά. Στη δικογραφία υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το πώς έφτασαν μίζες μέσω της υπεράκτιας Drumilan, δικαιούχοι της οποίας ήταν ο Βλάσης Καμπούρογλου (αυτοκτόνησε στην Τζακάρτα) και ο Σύρος Φουάντ αλ Ζαγιάτ. Ο τελευταίος είναι επίσης κατηγορούμενος, αλλά δεν έχει ποτέ κληθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πρώην υπουργός καταγράφεται ως εκείνος που για να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες «ζήτησε και πήρε υπόσχεση ότι θα πάρει από την προμηθεύτρια εταιρεία το ποσό των 32.404.000 ελβετικών φράγκων!».
Υπεράκτιες


Δεκάδες υπεράκτιες εμφανίζονται στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος. Oπως η Morelia του Οράτιου Μελά, ενώ ποσά καταλήγουν και στη γνωστή κυπριακή Torcaso καθώς και στην Blue Bell. Σχεδόν όλες εμφανίζονται και στην αγορά των ακινήτων της οικογένειας Τσοχατζόπουλου. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και άλλες 20 υπεράκτιες να στέλνουν χρήματα στον λογαριασμό του Γ. Σαχπατζίδη στην Ιταλία και στην τράπεζα Biverbanka. Αναζητούνται οι πραγματικοί δικαιούχοι, αφού ο πρώην υπουργός επιμένει ότι κάποιοι παλιοί συνεργάτες του ήταν αυτονομημένοι!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ