Τα σήματα και τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι πλέον απολύτως ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία.
Τα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά σπίτια, εκεί που είχαν βγάλει την Ελλάδα από τα επενδυτικά κάδρα τους, τώρα μεταβάλλουν στάση, καθώς αναγνωρίζουν την πρόοδο, αποδέχονται ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη κάμπτεται και γενικότερα δείχνουν άλλες διαθέσεις.
Βάσει των παραπάνω επανεκτιμήσεων ανοίγουν ξανά τις πόρτες στους έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες και δεν είναι λίγα τα ιδρύματα που στέλνουν εκπροσώπους τους στην Αθήνα, εκδηλώνοντας ευθέως το ενδιαφέρον τους για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.
Ενδεικτική της μεταβολής των διαθέσεων είναι η κάλυψη που έτυχαν από έλληνες και ξένους επενδυτές οι ομολογιακές εκδόσεις παραδοσιακών ελληνικών εταιρειών όπως ο Τιτάν και η ΦΑΓΕ, αλλά και η συμφωνία για έκδοση μεγάλου ομολογιακού ύψους 600 εκατ. ευρώ που κλείνουν αυτές τις μέρες τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μπορεί να πει κανείς ότι δειλά-δειλά ξανανοίγουν οι αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και επιπλέον δεδομένο πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες. Ανακεφαλαιοποιούμενες θα έχουν άλλες δυνατότητες πρόσβασης στις αγορές χρήματος και περισσότερες ευκαιρίες ενίσχυσης της ρευστότητάς τους.
Είναι σχεδόν βέβαιον ότι όσο το ελληνικό κράτος θα επανακτά την αξιοπιστία του οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.
Ισως είναι αυτό το καλύτερο σημάδι για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και οι συγχωνεύσεις προωθηθούν με τη δέουσα ταχύτητα, τα νέα πιστωτικά ιδρύματα που θα αναδειχθούν από τις συγχωνεύσεις θα μπορούν να παίξουν ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η συμβολή τους στην οικονομική ανάκαμψη μπορεί να είναι σημαντική, αν προετοιμασθούν εγκαίρως και αναλάβουν συνδυασμένες πρωτοβουλίες ανάταξης της χειμαζόμενης οικονομικής δραστηριότητας.
Κλειδί είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση του κόστους του χρήματος. Πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση στις αγορές και ο διαφαινόμενος επαναπατρισμός των καταθέσεων θα συνοδευθεί από γενικευμένη μείωση επιτοκίων. Αντιστοίχως πρώτα για τη δική τους υγεία θα προβούν σε οργανωμένες ρυθμίσεις δανείων, ώστε να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισφάλειές τους, αλλά και να δώσουν φιλί ζωής σε επιχειρήσεις βιώσιμες που απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας, Αντιστοίχως θα μπορούσαν να διαθέσουν πόρους, δυνάμεις και δυνατότητες για τον εξωστρεφή προσανατολισμό μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Ακόμη η εμπλοκή τους στην απορρόφηση και διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στις αποδεδειγμένες αδυναμίες του κράτους. Ο ρόλος των τραπεζών είναι κεντρικός στη νέα φάση όπου εισέρχεται η χώρα.
Οι ελληνικές τράπεζες υπήρξαν θύματα της κρίσης χρέους· δεν την παρήγαγαν οι ίδιες, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα. Και επιπλέον είναι μηχανισμοί σύγχρονοι, μοντέρνοι, εξωστρεφείς, συγκροτούν ίσως το πιο ανεπτυγμένο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, έχουν δυνάμεις και δυνατότητες. Είναι θέμα των διοικήσεών τους να συμβάλουν στην πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ