Τον Ιούνιο του 2014 οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουν εκ του ασφαλούς την κυβέρνηση, όπως γίνεται σε κάθε αναμέτρηση για την Ευρωβουλή. Η αποδοκιμασία είναι εξασφαλισμένη στην περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει επιτύχει να σταθεροποιήσει την οικονομία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι θα έχει ανατραπεί και ως εκ τούτου δεν θα έχει φτάσει στις ευρωεκλογές. Με τη χώρα σταθερή, οι πολίτες δεν θα έχουν αναστολές στην αρνητική ψήφο τους, κάτι που αναδεικνύει το παράδοξο της πολιτικής σύμφωνα με το οποίο η επιτυχία σε έναν στόχο καθιστά τον πολιτικό πολύ λιγότερο απαραίτητο απ’ όσο ήταν στην αρχή και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για να τον επιτύχει.
Οι παραπάνω παραδοχές προβληματίζουν ήδη τον Πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να εξετάζει διαφορετικά σενάρια «εξουδετέρωσης» των ευρωεκλογών. Υπάρχουν βεβαίως και οι αιθεροβάμονες που υποστηρίζουν ότι οι Ελληνες θα βιώσουν ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα ευρωπαϊσμού μέσα στο οποίο η συγκυβέρνηση θα αναβαπτιστεί αφού η διενέργεια των ευρωεκλογών θα συμπέσει με το «κρεσέντο» της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πρώτης μετά το 2003, η οποία εκτείνεται σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι περισσότερο έμπειροι ωστόσο προειδοποιούν ότι η ελληνική προεδρία θα ασκηθεί μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμπαγούς αδιαφορίας και δεν θα έχει καμία επίδραση στη διαμόρφωση της προεκλογικής ψυχολογίας.
Οι πιο ρεαλιστές εκ των κυβερνητικών προειδοποιούν ότι μια ήττα στις ευρωεκλογές πολύ δύσκολα θα αναστραφεί αργότερα. Οι πιο προβληματισμένοι υπογραμμίζουν ότι ο μόνος τρόπος να «απενεργοποιηθούν» οι ευρωεκλογές και να αναδειχθεί το διακύβευμα της διακυβέρνησης υπέρ της σημερινής κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές ή να προηγηθούν. Τέλος, οι πιο προσεκτικοί υπενθυμίζουν ότι δεν συνηθίζεται η διενέργεια εθνικών εκλογών εν μέσω ευρωπαϊκής προεδρίας. Τα τρία αυτά επιχειρήματα ενοποιούνται στο συμπέρασμα ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν είτε την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές του 2014 είτε το φθινόπωρο του 2013.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότι η χώρα φαίνεται να έχει πρόωρα εισέλθει σε μια ήπια προεκλογική περίοδο. Είναι αυτό ιδιαίτερα εμφανές όταν κυβερνητικά κέντρα συμβάλλουν στη συντήρηση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη σταθερότητα και στην αβεβαιότητα, στην πειθαρχία και στην ανομία, στην τάξη και στο χάος. Προφανής στόχος είναι τα παραπάνω δίπολα να χρησιμοποιηθούν ως διλήμματα με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα την ώρα που θα χρειαστεί. Κατά συνέπεια, αν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση τίποτε δεν αποκλείει ο κ. Σαμαράς να αναλάβει ένα ελεγχόμενο ρίσκο και να αιφνιδιάσει με την προκήρυξη εθνικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, αν και οι πιθανότητες διπλών εκλογών το 2014 παραμένουν σαφώς περισσότερες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ