Αυτή την περίοδο περιμένει την τελική έγκριση για τα γυρίσματα της σειράς «Ουζερί Τσιτσάνης» που θα προβληθεί στην ΕΡΤ. Στο παρελθόν ο Μανούσος Μανουσάκης «τροφοδότησε» με επιτυχημένες σειρές την ιδιωτική τηλεόραση καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ τηλεθέασης. Σήμερα πλέον που η ελληνική μυθοπλασία βρίσκεται υπό εξαφάνιση, ο σκηνοθέτης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υπερασπίζεται την εποχή που ανθούσαν οι σειρές, πιστεύει ότι δίκαια δόθηκαν οι αμοιβές και θεωρεί πως η απουσία ελληνικών σίριαλ έχει πολλές και διαφορετικές συνέπειες.
Θα δούμε τελικά τη σειρά «Ουζερί Τσιτσάνης»;
«Δεν έχει πάρει ακόμα το τυπικό φως έγκρισης. Αναμένουμε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ».
Πιστεύετε ότι τελικά θα εγκριθεί;
«Είμαι αισιόδοξος».
Πόσο πιο χαμηλό θα είναι το κόστος της σειράς σε σχέση με το αντίστοιχο των περασμένων ετών που γυρίζονταν πολλά σίριαλ;
«Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι σε μία τηλεοπτική σειρά απασχολούνται έμμεσα ή άμεσα γύρω στους 300 ανθρώπους. Σε σχέση με αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει κόστος, ακριβό και φτηνό. Υπάρχει μία περιρρέουσα λαϊκίστικη άποψη ότι ο παραγωγός βάζει τα λεφτά σε μία τσέπη και τα μεταφέρει στην άλλη τσέπη. Δεν είναι έτσι βέβαια. Υπάρχει πολύς κόσμος και πρέπει να εξασφαλιστεί και η ποιότητα της παραγωγής. Στην ουσία της ερώτησής σας τώρα, θα πρέπει να σας πω ότι είναι 50% κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Με αυτό που μου λέτε μου δίνετε το δικαίωμα να σας ρωτήσω γιατί αν τώρα μπορείτε να το κάνετε με 50% μειωμένο κόστος, δεν μπορούσατε να το κάνετε και τότε;
«Οχι, γιατί οι αμοιβές των συνεργατών ήταν σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που είναι τώρα».
Δεν μπορούσατε εσείς να τις βάλετε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο;
«Οχι. Γυρίζονταν πολλές σειρές, υπήρχε προσφορά εργασίας, γίνονταν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλιώς είχαμε συνηθίσει να είναι οι αμοιβές μας, αλλά και κανένας δεν πλήρωσε κανέναν παραπάνω απ’ όσο άξιζε».
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, κύριε Μανουσάκη. Πληρώθηκαν κάποιοι ηθοποιοί παραπάνω απ’ όσο άξιζαν. Ακούσαμε αστρονομικές αμοιβές σε κάποιες περιπτώσεις ηθοποιών και όχι μόνο.
«Ρωτήσατε ποτέ ποια ήταν η αμοιβή του Τζορτζ Κλούνεϊ, κυρία Γραμμέλη;».
Τι σχέση έχει ο Τζορτζ Κλούνεϊ με τον Στράτο Τζώρτζογλου, για παράδειγμα;
«Ούτε τα χρήματα που πήρε ο Στράτος έχουν σχέση με αυτά που πήρε ο Κλούνεϊ».
Αυτό ακριβώς σας λέω. Μην μπλέκουμε το Χόλιγουντ με την ελληνική μυθοπλασία! Δεν μπορεί, συνολικά, να μην ξέφυγαν κάποιες αμοιβές σε κάποια σημεία.
«Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να έδωσε περισσότερα από όσα εισέπραξε. Ο ηθοποιός που πήρε αυτά τα λεφτά τα έφερε κιόλας. Οπως και στα νυχτερινά κέντρα· ο τραγουδιστής που τα φέρνει τα παίρνει».
Αυτό δηλαδή το πιστεύετε για κάθε σειρά που γυρίστηκε στην Ελλάδα και για κάθε εργαζόμενο;
«Πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες είναι άνθρωποι εχέφρονες και δεν έδωσαν τα χρήματά τους χαζά».
Και κάτι τέτοιο ίσχυε και για τις σαράντα σειρές που βλέπαμε σε κάθε σεζόν; Θυμάμαι πολύ καλά ότι προβλήθηκαν σίριαλ τα οποία από το πρώτο κιόλας επεισόδιο απέπνεαν τη λογική της αρπαχτής.
«Το ποσοστό του κακού σε κάθε τέχνη είναι περίπου το ίδιο. Δεν έχει κανείς την άνεση να διαβάσει τα βιβλία που εκδίδονται ή τις θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν. Στην τηλεόραση μπορείτε να δείτε μέσα σε μία εβδομάδα μια σειρά. Το ποσοστό του κακού και της αρπαχτής δεν είναι περισσότερο στην τηλεόραση. Μην τη δαιμονοποιούμε την τηλεόραση».
Γιατί αντιδράτε στην επιλογή των καναλιών να αγοράσουν τουρκικές σειρές, οι οποίες σημειώνουν 35% τηλεθέαση και στοιχίζουν ελάχιστα;
«Κατανοώ απόλυτα ότι τα κανάλια είναι επιχειρήσεις. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι πάψαμε να ονειρευόμαστε στα ελληνικά, την ελληνική γλώσσα την ακούμε μόνο όταν πρόκειται για δυσάρεστες ειδήσεις. Με τρομάζει ότι η νέα γενιά μεγαλώνει με τέτοιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Με τρομάζει ο πολιτισμός που θα προκύψει από αυτή την κρίση».
Η τηλεόραση πιστεύετε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να αφήσει πολιτιστική παρακαταθήκη;
«Οι σειρές έθιγαν θέματα που απασχολούσαν καθημερινά θέματα που αφορούσαν τον πολίτη, οικεία θέματα. Οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις και η γλώσσα έχουν τεράστια διαφορά με αυτό το ανοίκειο που βλέπουμε τώρα».
«Φως» μόνο από την ΕΡΤ
Εσείς πήγατε με καλό σενάριο στα κανάλια και σας είπαν «δεν γίνεται, δεν υπάρχει budget»;
«Αυτό έγινε πριν από πολλά χρόνια, δεν έγινε τώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω αφοσιωθεί στην προσπάθειά μου να ετοιμάσω αυτό το πλάνο για την ΕΡΤ. Είναι το μόνο κανάλι που μπορεί να κάνει μια αντιπρόταση ψυχαγωγίας. Εν μέρει το έκανε με αυτές τις καταπληκτικές ξένες σειρές, αλλά και αυτές είναι ξένες. Πιστεύω όμως ότι είναι ο μοναδικός φορέας που θα δώσει μια εναλλακτική απάντηση στα όσα συμβαίνουν».
Αρα λοιπόν δεν υπάρχει προοπτική για τα ελληνικά σίριαλ στην ιδιωτική τηλεόραση;
«Δεν θα το έλεγα. Και όχι γιατί είμαι φύσει αισιόδοξος αλλά γιατί πιστεύω ότι όλα είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Ετσι έγινε με τα μεγάλα σόου, έτσι έγινε και με τα ριάλιτι».
Εσείς δεν τα παρακολουθήσατε;
«Κατασκοπικά, για να δω τι γίνεται. Βλέπω ταινίες, ειδήσεις και κάποιες ξένες σειρές της ΕΡΤ. Εχω δει και τούρκικα».
Τι ενστάσεις έχετε πάνω στην αισθητική τους;
«Είναι πολύ φθηνή. Στον «Σουλεϊμάν» έχει χάρτινα σκηνικά, κομμωτήριο γειτονιάς για γάμο. Ηταν ένας τόσο ισχυρός σουλτάνος και βλέπουμε έναν άνθρωπο να γυρνά σε ένα χαρέμι από ποδόγυρο σε ποδόγυρο. Ως και ο Ερντογάν αντέδρασε σε αυτό».
Και δεν βρίσκετε τίποτα καλό;
«Δεν είναι καθολική η καταδίκη, είναι εξειδικευμένη. Και στην ελληνική τηλεόραση πολλά σίριαλ ήταν ερωτικές ιστορίες μεταξύ διαμερισμάτων. Ομως υπήρχε ελληνική αύρα, οικειότητα».
Οταν δηλαδή το κακό μιλιέται στα ελληνικά είναι λιγότερο κακό;
«Σας είπα και πριν ότι το ποσοστό του κακού και του καλού είναι το ίδιο σε όλες τις τέχνες. Απλά στην τηλεόραση είναι πιο εύκολο να το ανιχνεύσουμε, όχι ότι είναι περισσότερο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ