Με το σενάριο του «Grexit» να απομακρύνεται, ανοίγει η όρεξη των πρώην… κερδοσκόπων για την Ελλάδα, οι οποίοι τώρα καλωσορίζονται ως επενδυτές. Γνωστοί «παίκτες» της διεθνούς οικονομίας διερευνούν τον γρίφο Ελλάδα με στόχο να ενημερωθούν και να λάβουν εγκαίρως θέση στην κούρσα της επόμενης ημέρας, στην άνοδο που συνήθως ακολουθεί κάθε οικονομική καταστροφή ευρείας κλίμακας. Ολο και περισσότεροι ετοιμάζονται να τοποθετήσουν ένα «τσιπάκι» στο στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης. Ωστόσο, το περιβάλλον μόνο φιλικό για επενδύσεις δεν είναι. Εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα, το ασαφές επενδυτικό πλαίσιο, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο και οι φορολογικοί αιφνιδιασμοί λειτουργούν ανασταλτικά για τους επενδυτές.
Την περασμένη εβδομάδα, μία ομάδα υποψηφίων επενδυτών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ηλθε με ιδιωτική πτήση και έμεινε για λίγες ώρες στη χώρα, τόσες όσες ήταν απαραίτητες για να συναντήσουν κυβερνητικά στελέχη σε ένα σφικτό και καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα και να διαμορφώσουν από πρώτο χέρι άποψη για τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.
Το πιο «βαρύ» όνομα του γκρουπ των επιφανών επενδυτών ήταν ο καναδός διαχειριστής κεφαλαίων Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσιαίου ομίλου ασφαλειών και διαχείρισης κεφαλαίων Fairfax Financial Holdings.
Ο επονομαζόμενος και «Καναδός Μπάφετ» διαχειρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ μια περιουσία 25 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γκουρού των αγορών και οι ανά τον κόσμο επενδυτές μελετούν την κάθε του κίνηση για να ανιχνεύσουν τις νέες τάσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.
Παρά ταύτα, το επενδυτικό του κεφάλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά που υπέστησαν ζημιές από το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012. Ο όμιλος του κ. Γουάτσα δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλίσεων, αλλά αποκομίζει τα περισσότερα κέρδη από τις επενδύσεις στο real estate και από μια βεντάλια χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (συμβουλευτική, διαχείριση χαρτοφυλακίου κτλ.). Παράλληλα διαθέτει μια «οικογένεια» θυγατρικών εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.
Ο κ. Γουάτσα ήλθε στην Αθήνα συνοδευόμενος από τους επικεφαλής δύο θυγατρικών, της Hamblin Watsa Investment Counsel που ειδικεύεται στη διαχείριση επενδύσεων και της Fairfax Financial Holdings Limited που δραστηριοποιείται στα ακίνητα (real estate). Η «μαμά» εταιρεία Fairfax Financial Holdings εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά και απασχολεί 8.200 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, καθώς μέσα στην κρίση απέκτησε το 2012 το 14,8% της Eurobank Properties από την εταιρεία Lamda Development.
Μαζί με τον «Καναδό Μπάφετ» ήταν τα πρόσωπα-«κλειδιά» των σημαντικών παικτών της διεθνούς αγοράς, όπως Τζάστιν Μπένετ της Fidelity Investments, της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια στον κόσμο. Παρών στο Μαξίμου ήταν επίσης ο Γιεργκ Σπόουνερ εκπροσωπώντας τη The Capital Group Companies, με έδρα το Λος Αντζελες των ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, με 7.000 υπαλλήλους και 23 γραφεία ανά τον κόσμο. Εχει ήδη παρουσία σε ελληνικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης και διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών της το οποίο ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια.
Το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου πέρασε επίσης ο πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων (private equity) WL Ross & Co, Γουίλμπουρ Ρος. Ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των επιχειρηματιών του περιοδικού «Forbes» και ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά διαθέτουν καλές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης. Ο κ. Ρος έχει καλύψει στο παρελθόν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τις τηλεπικοινωνίες ως τη χαλυβουργία και την υφαντουργία. Το χέρι του Πρωθυπουργού έσφιξε, τέλος, ανώτερο στέλεχος της καναδικής Brookfield Asset Management. Η στόχευσή της είναι ευρεία, καθώς δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχειρίζεται περισσότερα από 150 δισ. δολάρια πελατών της.
«Βαριά χαρτιά»


Η επίσκεψη αυτή είχε οργανωθεί με προετοιμασία πολλών μηνών από το Invest in Greece και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Στέφανο Ησαΐα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα οι επενδυτές είχαν συναντήσεις με σειρά κυβερνητικών στελεχών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διατηρείται δίαυλος επικοινωνίας για την παροχή διευκρινίσεων και για την ενημέρωση των επιχειρηματιών εν όψει των επόμενων κινήσεων που επιθυμούν να αναλάβουν στη χώρα μας.
Οι βασικές τους ανησυχίες ήταν η καθυστέρηση που παρατηρείται στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την επιχειρηματικότητα και η αστάθεια που διέπει το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα.
Οπως λένε στο «Βήμα» κυβερνητικοί παράγοντες, οι συγκεκριμένοι παίκτες της διεθνούς αγοράς διαθέτουν «υψηλό κύρος και θεωρούνται βαριά επενδυτικά χαρτιά». Το μήνυμα είναι σαφές, λένε οι ίδιοι. «Αν επενδύσουν στην Ελλάδα μέσα στο 2013 θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και θα ανάψουν το πράσινο φως για να εμπιστευθούν την Ελλάδα οι πιο σημαντικοί επενδυτές στη διεθνή σκακιέρα, σπάζοντας έτσι το άτυπο εμπάργκο και την απομόνωση που γνώρισε η χώρα μας από το φθινόπωρο του 2009 και μετά» εξηγεί στο «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας με πολύ καλή γνώση των τελευταίων εξελίξεων.
Ομως και στο πρόσφατο παρελθόν επενδυτές-γκουρού όπως ο Τζορτζ Σόρος είχαν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και είχαν συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο όπως φάνηκε στη συνέχεια μάλλον ψάρευαν πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα συμβαίνοντα στην Αθήνα ώστε να κινηθούν στη συνέχεια στις αγορές σταθμίζοντας το ελληνικό ρίσκο και την επίδρασή του στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, ομολόγων και μετοχών, όπου και τοποθέτησαν τελικά τα λεφτά τους. Πιο απλά, δεν είχαν όπως αποδείχτηκε την πρόθεση να επενδύσουν απευθείας χρήματα στη χώρα μας.
Θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο; «Δεν είναι εύκολο να μπουν όλοι μαζί σε ένα αεροπλάνο και να έλθουν για λίγες ώρες στην Αθήνα» λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που θεωρεί ότι αυτή η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας θα δώσει το έναυσμα για πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον και όχι για ευκαιριακά κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Τι ψάχνουν στην Ελλάδα

Εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία που θα βγουν σε δημοπρασία από το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα (ακίνητα, περιφερειακά αεροδρόμια, ενεργειακές και άλλες υποδομές) οι επισκέπτες από την άλλη ακτή του Ατλαντικού έδειξαν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Το προφίλ που περιέγραψαν στους συνομιλητές τους αφορά εταιρείες με καλές οικονομικές προοπτικές (ανεξαρτήτως των προβλημάτων που προκαλεί τη δεδομένη στιγμή η κρίση ρευστότητας), οι οποίες διαθέτουν σύγχρονο και δυναμικό μάνατζμεντ σε συνδυασμό με νοικοκυρεμένο τρόπο λειτουργίας. «Θα μπορούσαν για παράδειγμα να επενδύσουν σε μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση με καλές προοπτικές» λέει στο «Βήμα» ένα από τα στελέχη της κυβέρνησης που μίλησε μαζί τους. Αρκεί βέβαια, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι απαιτήσεις να μην είναι υπερβολικές». Αλλωστε, σε τελική ανάλυση ένα deal είναι θέμα «σωστής» τιμής…

«Αγοράζουν θέσεις» οι πολυεθνικές που βρίσκονται στην Ελλάδα
Εκτός από την προσέλκυση νέων επενδυτών από το εξωτερικό επιχειρείται ενεργοποίηση των υφιστάμενων ομίλων

Εκτός από την επιχείρηση προσέλκυσης επενδυτών απ’ όλον τον πλανήτη, η κυβέρνηση εστιάζει στην περαιτέρω αξιοποίηση αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. «Είναι πιο εύκολο να αξιοποιήσουμε αυτούς που βρίσκονται ήδη εδώ από το να προσελκύσουμε νέους, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν το ψυχολογικό φράγμα και να έλθουν στην Ελλάδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αλλά και μάνατζερ που «τρέχουν» ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα λένε από την πλευρά τους στην κυβέρνηση «αντί να αναζητείτε επενδυτές από το εξωτερικό, μη διώχνετε εμάς που είμαστε ήδη στη χώρα».
Ετσι, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ο ένας μετά τον άλλον φροντίζουν με τον τρόπο τους να «υπενθυμίζουν» την επενδυτική παρουσία τους. Την περασμένη εβδομάδα η αρχή έγινε από τη Henkel, έναν από τους μεγαλύτερους γερμανικούς ομίλους και ισχυρό παίκτη στην αγορά των απορρυπαντικών προϊόντων, εκπρόσωπος της οποίας δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Κώστας Φαλτσέτας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Henkel Hellas, ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την παραγωγή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, συνεργαζόμενη με τη Rolco των αδελφών Σουρουλίδη. Αν και η Henkel από το 1989, όταν εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Τρύφων – Καστρίνης ΑΕ, ουδέποτε αποχώρησε παραγωγικά από την Ελλάδα, αναγκάστηκε το 2011, όταν η Alapis η οποία παρήγε τα προϊόντα της κατέρρευσε, να προσφύγει για ένα διάστημα στην Ιταλία. Και από τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε τη συνεργασία της με τη Rolco.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Φαλτσέτας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση. Μάλιστα είπε ακόμη ότι εξετάζει τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να μεταφέρει ο μητρικός όμιλος κι άλλα προϊόντα –που απευθύνονται σε άλλες αγορές της Ευρώπης εκτός Ελλάδος –στη Rolco. Προσέθεσε ακόμη ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι επενδύσεις της Henkel –παράγει και διακινεί τα απορρυπαντικά Dixan, Neomat και Persil –ξεπέρασαν στην ελληνική αγορά τα 20 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία παραγωγής απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων της Henkel Hellas από τη Rolco Βιανύλ στην παρούσα φάση αφορά ετήσια παραγωγή 7 εκατομμυρίων τεμαχίων, που αντιστοιχεί στο 75% των ετήσιων πωλήσεων του συγκεκριμένου τομέα της εταιρείας στην Ελλάδα. Επίσης η συμφωνία αφορά και παραγωγή επιπλέον 2,5 εκατομμυρίων τεμαχίων των ίδιων προϊόντων για τις ανάγκες της Henkel στην Κύπρο. Πρόκειται για συμφωνία 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φαλτσέτας είπε ακόμη ότι στόχος είναι να αυξηθεί κατά 20% η σημερινή παραγωγή, επαναφέροντας στην Ελλάδα και την παραγωγή των υπερσυμπυκνωμένων απορρυπαντικών και μαλακτικών, αλλά και των βιομηχανικών καθαριστικών. Στη διάρκεια του 2012 οι πωλήσεις της έπεσαν στα 85 εκατ. ευρώ έναντι 93 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011.
Την περασμένη Τετάρτη ήλθε η σειρά του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου, της Procter & Gamble. Με την παρουσία του έλληνα αντιπροέδρου του αμερικανικού ομίλου κ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλου –ο οποίος μάλιστα συνοδευόμενος από τον ολλανδό μάνατζερ της ελληνικής θυγατρικής κ. Ρόμπερτ φαν Παπέλενταμ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό –εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας, μια επένδυση η οποία έχει περισσότερο συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα. Κι όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά και να επενδύει». Και είναι γεγονός ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων συνεχίζουν να επενδύουν στην ελληνική αγορά. «Αγοράζουν θέσεις» σε ένα τοπίο που «καταστρέφεται» και προτού ακόμη αναδυθούν τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου.

«12 χρόνια για μία άδεια»
Αφιλόξενο τοπίο για το επιχειρείν
Στο «καλό ελληνικό στόρι» ελπίζει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αφιλόξενος τόπος για επενδύσεις. Παρά την απομάκρυνση της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την παραμονή ή μη της χώρας στην ευρωζώνη, οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να δρουν ανασταλτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που συνδέονται με το ευμετάβλητο επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται ακόμη και σε ομοειδείς επενδύσεις ανάλογα με την τοπική γραφειοκρατία, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, τις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που μπλοκάρουν έργα, καθώς και τους φορολογικούς αιφνιδιασμούς για καθαρά εισπρακτικούς λόγους που ρίχνουν έξω τα επιχειρηματικά σχέδια (business plans).

«Δεν είμαστε μηχανικοί, δεν κάνουμε έργα. Ασχολούμαστε με τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας» αναφέρει ο κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής των δραστηριοτήτων της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Gamesa στην Ελλάδα, που αναπτύσσει αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. «Ολα αυτά που βλέπετε», λέει δείχνοντας μια στοίβα εγγράφων ύψους σχεδόν μισού μέτρου, «είναι η νομοθεσία για τα αιολικά. Δεν θέλουμε άλλους νόμους. Θέλουμε εφαρμογή των νόμων» τονίζει.

Εμπόδια και αιφνιδιασμοί
Τα αιολικά, ένας τομέας αιχμής, στον οποίο η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και θα μπορούσε να σύρει το άρμα της ανάκαμψης, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των εμποδίων που ορθώνει το κράτος στο επιχειρείν. Για τη λειτουργία ενός πάρκου απαιτούνται ατελείωτες άδειες, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνούν τις 20. «Κάθε έργο έχει την ιδιομορφία του και κάθε φορά φυτρώνουν νέες άδειες» αναφέρει ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ως εκ τούτου ο απαιτούμενος για την έκδοση της άδειας είναι απροσδιόριστος. «Εχουμε κάνει και 12 χρόνια για μία άδεια» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Gamesa.

Ολο αυτό το διάστημα είναι ευνόητο ότι οι αλλαγές στο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο είναι πολλές και ποικίλες και κάθε φορά ο επενδυτής καλείται να προσαρμοστεί ανάλογα. Για παράδειγμα, το κράτος έρχεται και ζητεί εγγυοδοτικές επιστολές στα μέσα της αδειοδοτικής διαδικασίας. «Προτού ένα έργο είναι ώριμο, το κράτος λέει “δώστε μου 2-3 εκατ. ευρώ”. Οταν μια εταιρεία “τρέχει” 20 ή 30 έργα, πού να βρεθούν να χρήματα για να δεσμευθούν;» αναφέρει επικεφαλής εταιρείας ανάπτυξης αιολικών πάρκων.

Αιφνιδιασμό αποτελούν επίσης οι έκτακτες εισφορές, όπως το τέλος διατήρησης των αδειών που ανέρχεται σε 1.500 ευρώ ανά ΜW ή ο αναδρομικός φόρος 10% επί του τζίρου των αιολικών πάρκων για να καλυφθούν τα ελλείμματα που δημιούργησαν στον διαχειριστή του συστήματος (ΛΑΓΗΕ) οι παράλογες επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά και κυρίως στα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά. «Οταν μπήκε η έκτακτη εισφορά του 10%, την άλλη ημέρα το πρωί πήρα e-mail από τους Ισπανούς που έλεγε “είστε τρελοί”» αναφέρει ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι όποιες επενδύσεις προγραμματίζονταν πάνε πίσω, αν όχι… περίπατο. «Θα μπορούσαμε αύριο να κάνουμε επενδύσεις, αλλά η μητρική εταιρεία είναι επιφυλακτική. Βρισκόμαστε εδώ γιατί τα ελληνικά στελέχη έχουμε πείσει τα κεντρικά ότι αξίζει τον κόπο να είμαστε εδώ, με μειωμένο προϋπολογισμό, φυσικά» σημειώνει ο ίδιος.

Αντιφατικές πολιτικές
Οι επιφυλάξεις των επενδυτών συνδέονται και με την έλλειψη ξεκάθαρης ενεργειακής πολιτικής. «Η αντιφατική ενεργειακή πολιτική μάς δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον. Από τη μία το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει επενδύσεις και από την άλλη το ΥΠΕΚΑ στην ουσία μάς διώχνει» τονίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Το ίδιο ισχύει και στον τομέα του τουρισμού και του real estate. Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θέλουμε να κάνουμε στο Ελληνικό. «Για άλλου είδους ανάπτυξη της περιοχής, με μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχεία και σπίτια, ενδιαφέρεται το Κατάρ, το οποίο αποχώρησε από τον διαγωνισμό, και για άλλου είδους οι εταιρείες που παρέμειναν» αναφέρει επικεφαλής εταιρείας στον χώρο του real estate. Παρ’ όλα αυτά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα δεν έχει εκλείψει, όπως βεβαιώνει ο κ. Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece. Ο ίδιος αναφέρει ότι «ήδη έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις και συμφωνίες, όπως στα ΚΑΕ και στη Eurodrip ή στον τουρισμό από την Diamond Ρesorts στην Κρήτη και τη συνεργασία της Lamda Development με την τουρκική Dogus στις μαρίνες». Θεωρεί μάλιστα ότι «αυτή είναι η αρχή» και πως «θα έλθουν και άλλοι».

Η εκτίμησή του αυτή στηρίζεται στο «καλό ελληνικό στόρι». Οπως εξηγεί, «η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, η οποία δεν χρειάζεται δρόμους, υποδομές κ.λπ., είναι μέρος της ευρωζώνης, έχει μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό και ως ανεπτυγμένη χώρα που είμαστε δεν έχουμε πλησιάσει τις δυνατότητές μας. Ως εκ τούτου έχουμε μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης».

Πάντως ο κ. Ησαΐας αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των επενδύσεων, που είναι η αβεβαιότητα, έχει πλέον εκλείψει. «Οι ενδιαφερόμενοι σήμερα δεν συζητούν για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Ρωτάνε αν θα έχουν απέναντί τους ένα κράτος που θα συμπεριφέρεται σαν σατράπης. Ενδιαφέρονται να κλειδώσει το φορολογικό πλαίσιο» συμπληρώνει. Μένει να αποδειχθεί αν το ενδιαφέρον αυτό που διαπιστώνει ο κ. Ησαΐας θα μετουσιωθεί σε πράξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ